Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

400 arbeidsmigranten topje van ijsberg


WOUBRUGGE – De Dorpsraad Woubrugge is fel tegen de komst van 400 arbeidsmigranten aan de Kruisweg. Dat laten de bestuursleden Ben Beukenholdt en Jan Veraart weten aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens hen is het een opmaat naar de komst van nóg meer arbeidsmigranten in dit buitengebied.

De initiatiefnemer voor dit ‘Polenhotel’ is Nico Geerlings van Flexwonen.nu. Hij lichtte op 4 november, tijdens een door de dorpsraad opgezette bijeenkomst, zijn plannen toe aan ruim 200 inwoners van Woubrugge. Terugkijkend concluderen Beukenholdt en Veraart: ,,Er heerst bij de inwoners grote bezorgdheid en van draagvlak is nauwelijks sprake. Wij begrijpen de zorg voor de huisvesting van arbeidsmigranten, maar het verbaast ons dat de zorg voor de inwoners niet aan de orde is.’’

Volgens de bestuursleden moet het verzoek voor de 400 slaapplekken ,,zo spoedig mogelijk worden afgewezen. Als het (door de gemeente, red.) vastgestelde beleid dit initiatief mogelijk maakt, dan deugt dat beleid niet. De initiatiefnemer wil woningen realiseren voor arbeidsmigranten. De gemeente stelt dat er geen sprake is van wonen, maar van logeren. Of er sprake is van wonen, logeren, verblijven of kamperen maakt voor de feitelijke vormgeving geen verschil: het blijven woongebouwen, waarin voortdurend gewoond wordt.’’ Daarom moet de huidige bestemming volgens de dorpsraad niet gewijzigd worden in ‘horeca’, maar in ‘wonen’. En omdat de Kruisweg in het buitengebied ligt, is zo’n bestemmingswijziging veel lastiger voor elkaar te krijgen bij de Provincie Zuid-Holland.

Angst bestaat er ook voor het toenemende autoverkeer. Geerlings meldde onlangs, dat alle bewoners een fiets krijgen, dus dat ze ook hun boodschappen in het dorp op de fiets zullen doen. Maar Beukenholdt en Veraart noemen dat een ‘fietsfabel’. ,,Bij vergelijkbare wooncomplexen arbeidsmigranten rijden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat auto’s in en uit.’’ Ze vrezen, dat aan de Kruisweg nog veel meer arbeidsmigranten worden ondergebracht: ,,Wat gaat er bij voorbeeld gebeuren met de leegstaande boerderij (woning plus loodsen) op Kruisweg 16, die sinds kort in handen is van een ontwikkelaar die in Alphen aan den Rijn arbeidsmigranten huisvest?’’

Het college van burgemeester en wethouders heeft enkele weken de tijd om te reageren.