Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2019

Jules wil een meisje zijn

Ter Aar – De leerlingen van groep 8 van basisschool de Vosseschans in Ter Aar hebben een film gemaakt voor het Unicef Kinderrechten Filmfestival. En met niet zo maar een onderwerp; het verhaal gaat over Jules, die een meisje wil zijn. De kinderen hopen de komende week ruim 200.000 likes te halen met dit youtubefilmpje en zo de eerste plaats voor deze nationale wedstrijd in de wacht te slepen.

Het onderwerp ‘Ben ik een jongen?’ was bedacht door een van de leerlingen: Vera (11). ,,We moesten in tweetallen een verhaal bedenken en we wisten niet of de hoofdpersoon een jongen of meisje moest worden. En zo bedacht ik het verhaal over een jongen die een meisje wilde worden.’’ De hoofdrol wordt gespeeld door de 11-jarige Jayden, die deze kans op eeuwige roem met beide handen aangreep. In een spoedcursus kreeg hij acteertips van zijn juf; dat hij niet recht in de camera moest kijken en zich net zo moet bewegen als hij normaal doet.

Maar was Jayden niet bang, dat hij gepest zou worden? Uiteindelijk gaat hij zich in de film namelijk als meisje verkleden. ,,Nee hoor. Mijn moeder maakte zich daar zorgen over, maar het was juist heel gaaf om de hoofdrol te spelen. Het kostte veel tijd en ik kon hierdoor niet mijn schoolwerk afmaken, maar het was heel gaaf.’’

Fardau (12), Laura en Madou (beide 11) acteren ook in de film, net als alle andere leerlingen van deze groep 8. Het leukste onderdeel vonden ze toch wel de bevallingsscene. De kinderen hebben ook zelf wat opgestoken van de film. ,,Je mag zijn wie je bent’’, aldus Madou. En Laura vult aan: ,,Ik dacht dat ik altijd moest doen, zoals iedereen was om er bij te horen. Maar ik kwam er achter, dat ik beter mezelf kan zijn.’’ Wat de kinderen betreft, hangt er binnenkort een regenboogvlag bij het gemeentehuis. Madou: ,,Dan weten mensen, dat ze zich veilig kunnen voelen en mogen zijn wie ze zijn.’’

Om door te gaan naar de finale moet de film zo veel mogelijk stemmen (likes) halen. En extra punten worden gehaald, als de hele film wordt afgekeken. Kijk op Youtube ‘Kinderrechten festival Ben ik een jongen’ of deze link: https://www.youtube.com/watch?v=4ZFlZlMq1qI. Fardau: ,, We willen 200.000 likes en we hebben er nu al 82!