Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Financiële tegenvallers voor gemeente Kaag en Braassem


KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad van Kaag en Braassem kreeg deze week een winstwaarschuwing van het college van burgemeester en wethouders. De gemeente krijgt namelijk te maken met forse financiële tegenvallers.

Dan gaat het onder meer om uitgaven op het gebied van de jeugd, WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en duurzaamheid. Met name de kosten voor de WMO zijn gestegen, omdat de inkomensafhankelijke eigen bijdrage is afgeschaft en alle WMO-cliënten nu voor 19 euro per maand huishoudelijke hulp kunnen krijgen. Daarnaast wordt de gemeente geconfronteerd met hogere tarieven van andere organisaties, waar Kaag en Braassem een contract mee heeft. Vorig jaar riep de gemeenteraad het college op, om extra ruimte te vinden in de begroting, zodat er meer initiatieven van de grond komen.

In het besluit ‘Focus met ambitie’ wilde de gemeenteraad dat in ieder geval een IKC (integraal kindcentrum) laten bouwen aan het Sportpad in Roelofarendsveen. In datzelfde gebied moet ook een nieuw zwembad met sporthal komen. Er is nog niet genoeg geld voor bijvoorbeeld een IKC in Woubrugge. De politici hadden vorig jaar nog de hoop, dat dit geld er later wel zou zijn, maar die hoop lijkt ijdel te zijn. Extra financiële ruimte op de gemeentelijke begroting is er helemaal niet, zo laat wethouder Petra van der Wereld in een mededeling aan de raadsleden weten. ,,De incidentele en structurele uitgaven maken de financiële ruimte verder beperkt.’’

De precieze hoogte van de financiële tegenvallers voor de gemeente Kaag en Braassem en of deze in de honderdduizenden of miljoenen euro’s lopen is nog niet bekend.