Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Monumentenlijst op de schop


KAAG EN BRAASSEM – De manier waarop historische panden in de gemeente Kaag en Braassem beschermd zijn, gaat op de schop. De kans is groot, dat de huidige gemeentelijke monumentenlijst geschrapt wordt. In plaats daarvan moet er een overzicht komen van beeldbepalende panden, waardoor de eigenaren meer ruimte hebben om hun bezit te renoveren, verbouwen of te verduurzamen. Dat plan wil de politieke partij PRO presenteren richting de overige partijen.



Op dit moment staan er in Kaag en Braassem 97 gemeentelijke monumenten, waaronder bijvoorbeeld oude boerderijen. Ook zijn er 63 Rijksmonumenten. De eigenaren van deze laatste categorie aan panden kunnen subsidie vragen om hun gebouw te onderhouden. Maar wie een huis of boerderij bezit, dat is aangewezen als gemeentelijk monument, moet alle onderhoudskosten zelf dragen, terwijl er wel hogere eisen gesteld worden aan de kwaliteit van het materiaal dat gebruikt wordt.



PRO-Fractievoorzitter Ruud van der Star houdt zich in het dagelijks leven bezig met ‘projectmanagement’. Zijn mening over het behoud van monumenten maakte hij duidelijk: ,,Het onderhoud volgens de vereisten voor de monumentenlijst is kostenverhogend. Voor dezelfde kosten kun je een nieuw gebouw terugkrijgen, dat net zo beeldbepalend is, als wanneer je het oude gebouw hersteld. Maar dat nieuwe gebouw is veel beter, net zo mooi, schimmelvrij en met ventilatie.’’



Jolanda Zoet was als eigenaresse van een monumentaal pand ook aanwezig bij de fractievergadering. Hoewel ze meer vrijheid wil in het bepalen van de kleuren van haar woning en het type van het materiaal, vindt ze het zomaar afschaffen van een beschermde status veel te ver gaan. ,,Alles wat van waarde is, is weerloos. Je kunt een huis heel gemakkelijk weg schoffelen, maar dan is het voor altijd verdwenen. Mijn huis is van 1640; het is de verantwoordelijkheid om dat te behouden.’’



De overige PRO-raadsleden zijn het er over eens, dat bepaalde waardevolle gebouwen een beschermde status moeten behouden. Het moeten dan niet de eigenaren zelf zijn, die hiervoor toestemming moeten geven. De fractieleden vinden het behoud van dit soort huizen ‘gemeenschappelijk van belang’. Wethouder Floris Schoonderwoerd was het hier mee eens. ,,Je wilt ook historisch wat behouden.’’ Van der Star gaat de komende weken een voorstel uitwerken, waarbij de huidige gemeentelijke monumentenlijst afgeschaft wordt, maar er wel een nieuwe lijst met ‘beeldbepalende panden’ komt. Hierdoor blijven de gebouwen op die lijst wel behouden, maar hebben de eigenaren meer vrijheid om hun pand duurzamer te maken, of bijvoorbeeld een ander (goedkoper) soort hout te gebruiken, dan enkele honderden jaren geleden gebruikelijk was. De gemeenteraad gaat hier nog over praten.