Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Meer mogelijkheden hoogbouw


KAAG EN BRAASSEM – Een meerderheid van de gemeenteraad van Kaag en Braassem lijkt er geen problemen mee te hebben, dat er meer hoogbouw komt in de dorpen. En als er in het buitengebied nieuwe woningen mogen komen; kunnen die minimaal zo’n zeven verdiepingen hoog worden gebouwd. Op die manier heb je minder natuur nodig én kun je goedkopere appartementen realiseren.

Of er nu wel of niet hoogbouw (vijf verdiepingen of hoger) moet komen in de plattelandsgemeente Kaag en Braassem, is een onderwerp waar de politiek nog geen oordeel over heeft. Dit onderwerp was zelfs zo gevoelig, dat de politieke partijen hier na de gemeenteraadsverkiezingen in het ‘raadsbrede akkoord’ geen concrete afspraken over hebben gemaakt. Toch leken veel raadsleden het maandagavond opmerkelijk eens.

De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Met name is er een tekort aan koopwoningen, koopappartementen en huurappartementen. De komst van hogere gebouwen, die wel moeten passen in de omgeving, dus waar veel water, groen of ruimte omheen is, kan helpen om de woningnood te verminderen. Raadsleden Gino Wesselman (D66) en Anja de Rijk (CDA) waren het eens over hoogbouw in het buitengebied: ,,Als je daar toch uitbreid, ga dan de hoogte in. Zeker als je een bouwstijl van een zekere architectonische kwaliteit hebt.’’ De Rijk voegde er aan toe: ,,Je kunt de hoogte van die appartementengebouwen ook laten aansluiten op de hoogte van de kerken in de naburige dorpskern.’’

Raadslid Hilde Bas (SVKB) riep haar collega’s op, om niet te gemakkelijk natuur op te offeren. ,,Willen we de uitstraling van een plattelandsgemeenschap of veel meer een stedelijke uitstraling hebben?’’ Wesselman reageerde: ,,Als je toch groen opoffert, ga dan de hoogte in en zet een gebouw van zeven lagen neer.’’

Ook binnen de dorpskernen moet hoogbouw mogelijk worden, al gaan de raadsleden nog bespreken, wat de maximale bouwhoogte moet worden. En dan zou er ook nog een aparte hoogte bepaald kunnen worden voor zogeheten ‘landmarks’. Als er appartementenflats in de dorpen komen, dan moeten die niet voor veel schaduwvorming zorgen en het parkeren zou het best in een garage onder dat gebouw geregeld kunnen worden. Het ligt eerder voor de hand, dat er hoogbouw komt in de grotere kernen, zoals Roelofarendsveen en Leimuiden, dan in de kleinere dorpjes als Bilderdam.
De gemeenteambtenaren stellen over een paar maanden een voorstel op over de nieuwe maximale bouwhoogtes, die in Kaag en Braassem mogen gelden. Hierna nemen de raadsleden er een besluit over.