Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 januari 2020

Sociale appartementen voor starters en senioren


Nieuwveen – Op de hoek van de A.H. Kooistrastraat en de Muggenlaan komen in 2022 maximaal 46 sociale appartementen. Deze goedkopere huurwoningen zijn bedoeld voor de senioren en starters in de gemeente Nieuwkoop. Caroline Nolet-Kolster, directeur-bestuurder van Woningstichting Nieuwkoop, overweegt om de inwoners van het dorpje Nieuwveen extra voorrang te geven.

Die boodschap viel goed bij de ruim honderd dorpelingen, die dinsdagavond naar het gemeentehuis waren gekomen. Ze mochten meepraten over de omgeving van de te bouwen appartementencomplexen. En hun ideeën geven over de plekken waar er geparkeerd moet worden, hoeveel groen er aangeplant moet worden en mogelijk de komst van een ‘verlengd dorpsplein’. Eigenlijk zou er niet gesproken worden over de precieze locatie van de gebouwen; dat wordt bij een volgende bijeenkomst in maart gedaan. Maar de bewoners van de A.H. Kooistrastraat weten nu al, dat het anders moet.

De aanwezigen kregen vier voorbeeldtekeningen te zien, waarbij de appartementen in verschillende vormen ingetekend waren. De tekening met een ‘W-vorm’, gezien vanaf de A.H. Kooistrastraat, kreeg veel steun. Onder voorwaarde, dat deze gebouwen omgedraaid worden, zodat de meeste woningen verderop staan en de Kooistrastraatbewoners uitkijken op het plein voor de sociale woningen.

Nolet-Kolster liet weten, dat de helft van de appartementen naar starters op de woningmarkt gaan. Dat leidde tot wat onrust onder het publiek, dat voor het grootste deel uit 50-plussers bestond. Maar iedereen lijkt wel blij met de komst van de sociale woningen. ,,Het is belangrijk, dat die er komen, maar we willen geen stenen massa’’, laat Cok Vermeulen van de Dorpsvereniging Nieuwveen weten. ,,Zorg voor afstand met de huidige woningen en behoud ruimte voor de pinautomaat.’’

De huidige monumentale boom, lijkt geen lang leven beschoren, want niemand wierp zich op voor het behoud ervan. Lida Timmer hoopt wel, dat er nieuw groen voor in de plaats komt. Maar ook, dat het plein een ontmoetingsplek wordt: ,,Sowieso met wat bankjes en ook een speelgelegenheid. Dat vind ik leuk voor mijn kleinkinderen.’’ Dat laatste ziet Dick van Leeuwen ook wel zitten, maar een voorstel voor een terrasje; daar moet hij niets van weten. ,,Doe dat maar bij de bakker voor de deur.’’

Op 24 maart kunnen de omwonenden meepraten over hoe hoog de appartementencomplexen worden, hun vorm en waar ze komen te staan. Nolet-Koster hoopt, dat de bestemmingsplanprocedure in juni kan beginnen, zodat de sociale appartementen in 2022 in gebruik genomen kunnen worden.