Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2020

Column


Bezinnen

Het leven in Kaag en Braassem ligt bijna volledig stil, waarde columnlezer. Ook waar het gaat om de politiek. Zo lijkt het althans voor de buitenwacht. Iedere week worden namelijk door het college van burgemeester en wethouders besluiten genomen, die van invloed zijn op het doen en laten van de inwoners.

Die collegebesluiten gaan vooral over zaken als een verkeerd geplaatst afscheidingshek, een opgelegde dwangsom of een stukje nieuwbouw ergens in de gemeente. Maar wat weinigen beseffen, is dat er op ‘bovenregionaal’ bestuurlijk niveau de polemiek rondom het coronavirus wordt misbruikt om de windmolen- en zonnepanelenveldenlobby er doorheen te jassen. De VVD vraagt hier terecht aandacht voor.

Enkele jaren geleden nam de Nederlandse regering het ondoordachte besluit om ‘van het gas af te gaan’. Hoe we dan wel in onze energie- en warmtebehoefte moesten voorzien, kwam geen antwoord op. Gehoopt werd op de voortschrijdende technische ontwikkelingen. Maar die komen er vooralsnog niet voldoende. Bovendien is er een lobby gaande van bedrijven en instellingen, die er enorme economische belangen in hebben, dat hun product de leidende rol krijgt in het duurzaamheidsstreven. De fabrikanten van oplaadpalen voor elektro-auto’s willen de komst van waterstofauto’s de kop indrukken.

Windmolenproducenten en zonnepanelenmakers hebben veel bestuurders ook om hun ringvingertje gewikkeld. ‘We moeten toch wat’, denken veel bestuurders. En dus moeten tientallen hectares aan zonnepanelenvelden en tientallen windmolens van honderden meters hoog in het open landschap van het Groene Hart gepland en geplant worden.

Het is een grote denkfout. We moeten niet met ons allen achter de laatste hypes aanrennen. Het besef moet neerdalen, dat het besluit om van het gas af te gaan aangepast moet worden in: ‘We gaan van het Groningse gas af’. We moeten eerst een volwaardige duurzame oplossing voor onze energiebehoefte hebben, die niet ten koste gaat van het landschap, voordat we van het gas af gaan.

Zet geen overhaaste stappen, beste bestuurders; bezin voordat je begint.