Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2020

SP en ChristenUnie nemen het op voor arbeidsmigranten


,,Door bed- en werkafhankelijkheid zijn arbeidsmigranten een soort lijfeigenen’’

GROENE HART – Naar aanleiding van het artikel https://www.ad.nl/alphen/werk-kwijt-slaapplaats-kwijt-polen-en-roemenen-verliezen-met-hun-baan-ook-hun-bed~af912463 hebben Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Eppo Bruins (ChristenUnie) vragen gesteld aan Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Van Dijk en Bruins willen weten van de ministers of zij het er ook mee eens zijn, dat het ,,onaanvaardbaar is dat werknemers 400 euro per maand moeten betalen per persoon per bed, waarbij zij tevens per direct kunnen vertrekken als er even geen werk is?’’ De Tweede Kamerleden vinden dit een ,,medogenloze praktijk’’ en herinneren Ollongren en Koolmees er aan, dat zij een oproep hebben gedaan om werknemers niet te ontslaan, maar in dienst te houden en gebruik te maken van de noodmaatregel (NOW).

Ook wijzen de Tweede Kamerleden er op, dat het kabinet de afspraak heeft om ,,geen huisuitzettingen tijdens de coronacrisis’’ te hebben. Ze vragen zich af, of arbeidsmigranten dezelfde bescherming krijgen. Dat arbeidsmigranten 100 euro per week moeten betalen voor alleen het slapen op een bed, vinden Bruins en Van Dijk ‘middeleeuwse praktijken. ,,Wat gaat u ondernemen om arbeidsmigranten hiertegen te beschermen; medewerkers zijn zo een soort lijfeigenen van hun baas?!’’ Van Dijk en Bruins roepen de ministers op er voor te zorgen, dat ‘bed en baas’ van elkaar gescheiden worden en dat er ‘fatsoenlijke huurprijzen worden gehanteerd’.