Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 mei 2020

Column


Sportpad

Acht weken lang waren de sportvelden ongebruikt, maar langzamerhand zijn er weer voetballers, hockeyers en andere sportbeoefenaren te zien op het (kunst)gras. De besturen van de sportverenigingen hebben echter niet stil gezeten, zo bleek vorige week tijdens een presentatie aan de gemeenteraad van Kaag en Braassem.

Al jaren wordt gesproken over de mogelijkheid om het gebied rondom het Sportpad (Oude Wetering / Roelofarendsveen) op een andere manier in te richten. Inmiddels begint de tijd te dringen, omdat het zwembad van De Tweesprong op haar allerlaatste beentjes staat. Met veel kunst- en vliegwerk en extra investeringen om het onderhoudsmateriaal in stand te houden, kan dat zwembad nu nog (lees; na afloop van de coronamaatregelen) functioneren. Maar binnen enkele jaren is het definitief einde verhaal voor deze zwem- en sportgelegenheid.

Het plan werd opgevat om rondom het Sportpad gebouwen en faciliteiten aan te leggen voor onderwijs, sport, kinderopvang, cultuur en woningbouw. En het lijkt er op, dat dit gaat lukken. De hockeyers hebben er lang voor moeten vechten, maar zelfs zij kunnen een plaatsje krijgen in dit gebied. Met dank aan woningbouwcorporatie MeerWonen, die best bereid is om een van hun oude woonlocaties (Gogherweide) op te offeren. Onder voorwaarde dat de gemeente Kaag en Braassem zorgt voor een nieuwe woonplek voor de tachtig bewoners, die hiervoor moeten verhuizen.

Het gemeentebestuur heeft al ruim 26 miljoen euro opzij gelegd, zodat in dit gebied een nieuw IKC (integraal kindcentrum) ‘Kindcluster’ kan komen en ook een nieuw gebouw voor De Tweesprong. Maar alle wensen met betrekking tot ‘multifunctionele velden, gebouwen en infrastructuur’ doen het prijskaartje verder oplopen. Nu al is zeker, dat de gemeente 4 miljoen euro bij moet lappen.

En dat moet gebeuren, terwijl het gemeentebestuur niet eens formeel meepraat bij alle gesprekken tussen de deelnemers. Officieel moet de gemeenteraad ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het definitieve plan voor de omvorming van het Sportpadgebied. Maar in feite hebben de sport-, cultuur- en onderwijsorganisaties carte blanche, waarde columnlezer. Deze gemeenteraad zal het namelijk niet aandurven om een gezamenlijk akkoord tussen al deze organisaties af te wijzen; ook al gaat dat vele miljoenen euro’s meer kosten.