Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2020

Column

Fetishist

,,Beter een waterstoffetishist in Oegstgeest, dan een warmterotondefetishist in Holland Rijnland.’’ Gemeenteraadslid Marcus Rolloos (VVD) maakte tijdens de digitale raadsvergadering aan wethouder Glasbeek meer dan duidelijk waar zijn prioriteiten liggen. Dat was voor de volgers van de raadsvergadering toch al niet zo moeilijk, omdat Rolloos gebruik maakte van subliminale beïnvloeding.

Een van de belangrijkste onderwerpen, waarover de politici vorige week spraken, was de Regionale Energie Strategie. We moeten van het gas af en deze regio buigt zich over de vraag hoe en op welke plekken duurzame energie moet worden opgewekt. Iedere keer als Rolloos in beeld kwam stond op een scherm achter hem de tekst: ,,Waterstof opvolger van aardgas: betaalbaar, haalbaar realistisch.’’ Het is een opmerkelijke actie, mede omdat Rolloos oprichter is van Deodrive Fuel Cell; een adviesbureau voor innovatie op het gebied van energie. Dat roept bij mij wel de vraag op, waarde columnlezer: Mag je als raadslid tijdens een besluitvormende vergadering visuele middelen gebruiken om de mening van jouw collega's te beïnvloeden? Ik vind van niet. Voor je het weet, is het hek van de dam en zien we allerlei teksten en foto’s achter debatterende raadsleden verschijnen. Het wordt tijd, dat de politiek hier regels over gaat opstellen.

Tijdens de vele uren durende vergadering bleek het soms moeilijk om de aandacht er bij te houden. Burgemeester en vergadervoorzitter Emile Jaensch werd betrapt. Tijdens de discussies bleek hij een artikel van het NRC te lezen, maar dat artikel verscheen plotseling op het scherm van de vergadering. Toen het een tweede keer gebeurde, gaf Jaensch aan, dat hij dit niet deed: ,,Het zijn anderen die dit op dit moment in beeld zetten.’’

Met een van de belangrijkste besluiten, die deze gemeenteraad heeft moeten nemen, met verstrekkende gevolgen, kwam de grootste belemmering van onze lokale democratie pijnlijk aan het licht. Het gebruik van maximum spreektijden in de gemeenteraad. Bij de discussie over de vraag of Oegstgeest wel of niet windmolens op haar grondgebied wil hebben, of we aan de slurf van de Rotterdamse restwarmte (het warmtenet) moeten en of inwoners gedwongen moeten worden om hun huizen duurzamer te maken. Het zijn nogal wat onderwerpen met enorme impact op de inwoners van Oegstgeest. Maar helaas; de politici konden niet alles zeggen, wat ze wilden. Maar liefst vier(!) politieke partijen waren al door hun spreektijd heen, voordat het onderwerp ‘concept regionale energiestrategie’ besproken was.

Raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) bijvoorbeeld, wilde nog een mondeling amendement (voorstel voor een tekstwijziging op het raadsbesluit) indienen. Helaas; dat mocht niet van voorzitter Jaensch: ‘U bent door uw tijd heen’. Rosdorff had toch al niet haar avond, want toen het aankwam op stemming over het voorstel Endegeest, bleek dat ze per ongeluk vóór het voorstel had gestemd. Dat ze daarna aangaf, fout gestemd te hebben, deed er niet meer toe. In de annalen van de gemeente zal voor altijd staan, dat Rosdorff akkoord is gegaan met de manier waarop de gebouwen en natuur in het gebied Endegeest gaan veranderen.