Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2020

Verkoopverbod voor komst bedrijventerrein

Nieuwe Wetering – Grondeigenaren ten zuiden van de Ripselaan en ten westen van de N445 mogen hun bezit niet meer verkopen. Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem legt een zogeheten ‘wet voorkeursrecht gemeenten’ op. Zodat de gemeente het eerste recht van koop krijgt. Het college heeft namelijk haar oog laten vallen op dit gebied om er een bedrijventerrein van 22 hectare op aan te leggen.

Uit onderzoeken blijkt, dat er nog behoefte is aan zo’n vijf tot tien hectare voor bedrijventerreinen in Kaag en Braassem. Meerdere locaties zijn in de gemeente bekeken, maar dit gebied ter hoogte van de Korte Dwarsweg komt als meest kansrijk uit de bus. Met name, omdat daar weinig mensen wonen en dat scheelt weer in de bezwaarprocedures, zo laat wethouder Yvonne Peters weten.

Er zijn enkele tientallen grondeigenaren in dit gebied ter hoogte van de Korte Dwarsweg. De gemeente gaat de komende jaren met deze mensen onderhandelen, om een de grond in bezit te krijgen. De gemeenteraadsleden vonden het maandagavond allemaal een goede zaak, dat actie wordt ondernomen voor een nieuw bedrijventerrein. Peters gaf aan, dat de volledige 22 hectare nodig is, zodat er ook genoeg ruimte is voor de aanleg van onder andere ontsluitingswegen e waterberging. Ronald Wesselink (CDA) vond het wel jammer, dat de gemeente haar oog heeft laten vallen op een poldergebied aan de andere kant van de A4: ,,Als we nu in de polder gaan bouwen, waar is dan de grens?’’

Toch lijkt de raad op 29 juni in te gaan stemmen met het opleggen van het voorkeursrecht. De wethouder: ,,We leggen dit voorkeursrecht op, omdat we hopen in minnelijke werving met de eigenaren er uit te komen, zodat we dit gebied kunnen ontwikkelen. Als we er niet uit komen, of als het niet kansrijk genoeg is, kan dit proces nog stoppen.’’