Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2020

Column

Stoeptegel

Vóór de coronatijd vond er iedere week een persgesprek plaats met een van de leden van het college van burgemeester en wethouders, waarde columnlezer. De collegebesluiten worden dan doorgenomen en de pers kan vragen stellen. Deze vinden nu niet meer plaats, totdat het ‘normale’ leven weer haar gang kan gaan. Wel krijgen we wekelijks een overzicht van de besluiten. Hierbij voor u een overzicht van nieuws, waarover niet geschreven wordt.

De eigenaar van een eilandje vlakbij Kaag krijgt een dwangsom van 15.000 euro opgelegd, omdat hij daar een terras, steiger en andere zaken zonder vergunning heeft aangebracht. Aan Kerkweg 3 komten vier appartementen voor alleenstaanden. Door een bezwaarschrift van omwonenden heeft het college een omgevingsvergunning voor de realisatie van een gebouw aan de Ripselaan 7b in Rijpwetering ingetrokken. Drie bijgebouwen aan de Leidseweg 2 in Oude Ade worden gesloopt en vervangen voor een nieuwe schuur. De Stichting Vakantiespelen Alkemade mag voortaan legaal haar spullen opslaan in een gemeentelijk pand aan het Veenderveld 53 in Roelofarendsveen. Het college laat ook weten, dat kinderen onder de 14 niet beboet worden, als ze zonder vispas een hengel uitgooien.

Het zijn allemaal besluiten met een hoog ‘stoeptegelgehalte’. Dat geeft dan ook inzicht in wat het inhoudt om burgemeester of wethouder te zijn. Veel inwoners denken bij een burgemeester aan een dame of heer, die een keten (geen ketting!) om heeft, lintjes mag doorknippen en 60-jaar getrouwden mag feliciteren. Maar veel tijd moeten ze juist besteden aan het beoordelen van dit soort zaken.

Toch zijn er onderwerpen, die een hogere importantie (een mooier woord dan belangrijkheid) hebben. De infrastructuur (riolering, asfalt, openbare verlichting) rondom IKC de Lei gaat een miljoen euro kosten en Loonbedrijf J.M. van Vliet mag dit werk uitvoeren. Er is een bouwplan voor 14 appartementen tussen A. de Graaflaan 20 en 45 in Woubrugge. Twee kopers van vakantiehuisjes aan de Blauwpolderkade 27 en 30 in Hoogmade krijgen een onaangename verrassing; het college legt een dwangsom op, omdat hun gebouwen te groot zijn. Bij de vorige eigenaar werd dit nog gedoogd, maar deze ‘persoonsgebonden overgangsrechten’ vervallen door de verkoop. Het lijkt een klein bericht, maar deze zaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle eigenaren van vakantiewoningen, met een oppervlakte groter dan 90 m2.

Het is de taak van een journalist, om niet alleen over ‘grote’ onderwerpen als corona te schrijven, maar juist ook over dit soort zaken. De basis van de democratie ligt namelijk bij de verslagleggingen over de stoeptegels.