Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2020

Nieuwe IKC moet energie blijven leveren

Hillegom – Een nieuw Integraal kindcentrum (IKC) aan de Weerlaan-Vossenlaan; dat ziet de Sophia Stichting wel zitten. Maar dit bestuur wil geen gebouw, dat meer energie opwekt, dan het gebruikt. De extra energie kost het schoolbestuur meer, dan het oplevert en dus moesten de gemeenteraadsleden praten over de vraag of er op het dak minder zonnepanelen gelegd kunnen worden, zodat de school niet ‘energieleverend’, maar ‘energieneutraal’ wordt.

Dat zagen de raadsleden donderdagavond helemaal niet zitten. Het argument van de Sophia Stichting, dat het leveren van energie geen kerntaak is van het schoolbestuur, maakte geen indruk. De gemeente Hillegom geeft 8 miljoen euro uit voor dat nieuwe schoolpand en dan mogen er best wat extra eisen gesteld worden over de duurzaamheid. En als de school het niet wil, zijn er nog genoeg alternatieven.

Raadslid Van Egmond (GroenLinks) somde op: ,,Je kunt de teveel opgewekte energie ook laten gebruiken door andere schoolgebouwen van deze stichting. Mogelijk kunnen er verbindingen worden gemaakt met het zwembad, maar ook een nog op te richten energiecoöperatie kan een optie zijn.’’ Zo’n energiecoöperatie moet door inwoners zelf van de grond komen en wethouder Hoekstra deed een oproep aan mensen, om zich hier voor in te zetten. De gemeenteraad komt later deze maand met een voorstel om een deel van het schooldak te reserveren voor zonnepanelen, zodat deze met steun van een toekomstige energiecoöperatie gelegd kunnen worden. Inwoners, die zelf geen zonnepanelen op hun dak hebben, maar toch een goede (financiële) investering willen doen, kunnen dan via die energiecoöperatie bijdragen aan het opwekken van de extra energie op het schooldak.