Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2020

Arbeidsmigranten welkom op Kaag

KAAG – 35 Arbeidsmigranten mogen het hele jaar door wonen op het terrein Wilhelminalaan 18 op Kaag. Het college van burgemeester en wethouders stemt hier mee in, terwijl er volgens de regels niet genoeg parkeerplaatsen zijn.

Maar dat is volgens het gemeentebestuur geen probleem: ,,De seizoensarbeiders gaan (vroeg) en komen (laat) op de fiets; hierdoor zal er geen of nauwelijks toename van de verkeersdruk zijn.’’ Op deze plek mochten arbeidsmigranten al in de zomermaanden verblijven, maar de eigenaar wil deze huisvesting ook in de winter verhuren. Vorig jaar gebeurde dat al en van het college mag dit dus ook de komende twee winters gebeuren.

Dat de gemeente zich zo flexibel opstelt en minder strikt is met betrekking tot de parkeerregel, heeft te maken met de gemeentelijke regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De mogelijkheden om deze mensen op een goede manier van onderdak te voorzien, zijn beperkt. De huisvesting gebeurde vorig jaar zonder vergunning. Waarom wordt de aanvrager nu beloond voor iets, wat hij vorig jaar illegaal heeft gedaan?

Gemeentelijk woordvoerder Linda Nieuwenhuizen laat weten: ,,Hij wordt niet beloond. De situatie waarvan bleek dat een vergunning benodigd is, wordt nu als dusdanig aangevraagd.

Dit is voor een proefperiode van twee seizoenen. We voorzien zo in de behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten, waar een tekort aan is. En een lokale ondernemer kan zijn accommodatie beter benutten.’’ Ze vervolgt: ,,Afgelopen winter is deze accommodatie ook al gebruikt, zonder problemen of klachten. Dat is door ons geconstateerd en was in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Aan de eigenaar is daarna de keuze gegeven om een omgevingsvergunning aan te vragen of de overtreding te beëindigen. De overtreding is per 1 april beëindigd. Vervolgens heeft de eigenaar in juli een omgevingsvergunning aangevraagd. Deze is nu toegekend.’’

De aanvrager heeft regelmatig contact gehad met de omwonenden en overige eilandbewoners, zo laat het gemeentebestuur weten. Binnenkort wordt een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden. De datum van die bijeenkomst is nog niet bekend.