Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2020

Eenpersoonshuishoudens het haasje

KAAG EN BRAASSEM – De tarieven van de afvalstoffenheffing in Kaag en Braassem gaan het komende jaar flink omhoog, zo wil het college van burgemeester en wethouders.

Vooral eenpersoonshuishoudens zijn de klos. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel moeten de alleenwoners geen 186 euro, maar 248 euro betalen voor het vaste tarief. Dat is een stijging van ruim 33%! Vorig jaar betaalden de alleenstaanden nog 138 euro. Het gemeentebestuur wil, dat eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens hetzelfde vaste tarief gaan betalen. De gedachte erachter is, dat alleenstaanden minder afval hebben en dus ook minder geld kwijt zijn voor het verwijderen van hun troep. Hiervoor moet in Kaag en Braassem een paar euro per lediging betaald worden.

De meerpersoonshuishoudens moeten volgens het voorstel 27 euro meer gaan betalen, dan ze nu doen. Het gemeentebestuur laat weten, dat de kosten voor het verwerken van het afval stijgen en ook is de gemeente meer geld kwijt, omdat Cyclus het ophalen van het oud papier heeft overgenomen. In totaal stijgen de kosten met vier ton tot 2,8 miljoen euro. Met de nieuwe tarieven wordt 90% van de kosten gedekt, maar uiteindelijk wil het gemeentebestuur dat alle kosten betaald worden door de gebruikers. Dat zou betekenen, dat het tarief voor de afvalstoffenheffing volgend jaar stijgt naar 281 euro. En daarmee zullen de eenpersoonshuishoudens ruim twee keer zoveel betalen, als ze deden in 2019.