Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2020

,,Er zal geen Leienaar winnen!’’

 


Roelofarendsveen – Vijftig jaar geleden werd Hannes de Jong Wereldkampioen Paalzitten. Het gebeurde in de poldervelden van Roelofarendsveen en dit evenement zette ‘De Veen’ op de wereldkaart. Deze bijzondere gebeurtenis – en andere verhalen en weetjes over De Veen – staat in het boek ‘Veens’, dat vrijdag gepubliceerd werd. Ter ere hiervan klom De Jong (75) nog één keer op een paal om te laten zien hoe het moet.

Het paalzitten was oorspronkelijk opgezet als ‘milieuboodschap’. De slogan toentertijd was: ‘Maak van het nat geen vuilnisvat’. Eigenlijk zou het paalzitevenement maar tot 22:00 uur duren, herinnert De Jong zich. Maar van de twintig deelnemers bleven er nog een paar zitten, waaronder enkele mannen uit de grote stad. ,,Er zal geen Leienaar, maar een Veender winnen’’, zei De Jong tegen zichzelf. Na 68 uur mocht hij zich de winnaar van dit Veens Kampioenschap Paalzitten noemen. En omdat dit het enige Paalzitkampioenschap op aarde was, ging De Jong voortaan door het leven als Wereldkampioen Paalzitten’.

Hierna werd het evenement nog twee keer gehouden, totdat het verboden werd. Het Paalzitevenement zorgde namelijk voor een enorme toeloop. René Koek, medesamensteller van het boek Veens, samen met Fons van Rijn: ,,Al die mensen die van buiten de stad naar het paalzitten kwamen kijken, wisten niet dat er slootjes waren, waar het kroos op lag. Ze sodemieterden allemaal in de sloot en wij Veenders konden er van genieten.’’

Dankzij dat wereldkampioenschap kwam media vanuit de hele wereld naar Roelofarendsveen. Hiermee werd dat kleine dorpje ‘De Veen’, met haar wereldkampioen ook wereldwijd bekend. Was het drie keer behalen van het Wereldkampioenschap Paalzitten nou het hoogtepunt in zijn leven? De Jong lacht: ,,Echt niet! Dat zijn mijn drie kinderen!’’

‘Veens’ is verkrijgbaar bij boekhandel Veenerick.