Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2020

Column

Jankverhalen

Ben ik nu de enige, waarde columnlezer, die het helemaal zat is om naar al die jankverhalen te luisteren? Van mensen, die iets vertellen, zodat ze graag van anderen willen horen hoe goed ze het gedaan hebben?

Zoals een raadslid in Nieuwkoop, een alleszins aimabele man, daar niet van. Maar waarom moet je tijdens een vergadering vertellen, dat je met anderen een telefoonlijn hebt opgezet om regelmatig met eenzame mensen te bellen? En dat het goed zou zijn, om anderen hier ook op te wijzen? Het initiatief zelf is goed, al gebeurt dit al jaren, ook in andere gemeenten. Maar maak er nou geen ‘ik-verhaal’ van. Zo zonde.

De kriebels krijg ik ook van verhalen van mensen, die op afstand iets hebben meegekregen en zichzelf direct een heldenrol toedichten. ‘Ja, er was een auto die 300 meter verderop de sloot in rolde na het inparkeren en toen heb ik tegen mijn nichtje gezegd: ,,Pas op, dat jou dat niet overkomt’’.’ Om nog maar niet te spreken over alle mensen, die oreren hoe slecht nieuws over anderen op hen overkwam. ,,Mijn tante heeft corona, dus ik….’’ Het gaat niet om jou, maar om jouw tante!

Hou toch op, mensen. Probeer niet allemaal een lintje te verdienen door te zeggen hoe goed je bent of wat voor ‘enorm moeilijke’ situaties je overwonnen hebt. Hier komt een levenstip. Doe gewoon jouw ding, help anderen waar je kunt en wees positief over de medemens. Iedere medemens. Schreeuw jouw activiteiten niet van de daken, maar ervaar dat anderen positief over jou praten. Er is geen betere promotie van iemand, als anderen die positieve promotie doen. En wanneer je een compliment krijgt, dan hoef je dat natuurlijk niet weg te wuiven, maar neem het dankbaar in ontvangst; daar is natuurlijk niets mis mee.

Tot slot nog even een zelftestvraag voor u: het is bijna het einde van het jaar 2020. Wat hebt ú dit jaar gedaan voor anderen? Nee, u hoeft het niet aan mij te vertellen, maar zorg ervoor dat dit aantal positieve activiteiten in 2021 dubbel zoveel wordt. De ware beloning zit ‘m namelijk in het helpen van anderen. Ik hoop, dat u die beloning volgend jaar vele malen zult ontvangen.