Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2021

Maatschappelijke voorzieningen koppelen aan hoeveelheid huizen

OEGSTGEEST – Wanneer er meer huizen komen, moet je er ook voor zorgen dat er meer maatschappelijke voorzieningen bij komen. Dit voorstel van raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) kreeg veel verbale steun van andere partijen, maar komt nog te vroeg. Later dit jaar gaat de gemeenteraad hier verder over praten.

Als het aan Hart voor Oegstgeest ligt, stelt de gemeente een ‘referentienorm’ op; een soort puntenlijst. Waarbij wordt aangegeven hoeveel voorzieningen als scholen, sport, spel en cultuur je minimaal moet hebben bij een bepaald aantal woningen. De overige partijen waren veelal positief, maar vonden dat dit punt ‘in een breder kader’ besproken moet worden.

Wethouder Peter Glasbeek maakte zich echter zorgen over de werkdruk van de ambtenaren in het gemeentehuis. Hij is geen voorstander van de invoering van zo’n referentienorm. ,,Dit instrument werkt vooral goed voor grootschalige ontwikkelingen. Hier in Oegstgeest is maatwerk vereist, omdat je al in bestaande omstandigheden zit. We moeten vooral behoeftes inventariseren.’’ Hij vervolgde: ,,Het zou goed zijn even af te wachten tot we de visie van de omgevingsvisie hebben kunnen zien en ons dan afvragen of we dit instrument wel nodig hebben. We hebben te maken met een overbelast ambtelijk apparaat, waar het om ruimte gaat. Om dit ook nog door te persen voor het zomerreces van 2021, dan zakken ze door hun hoeven. Neem deze motie niet aan tussen de soep en de aardappelen door.’’ Rosdorff luisterde naar dit verzoek en houdt de motie aan, zodat dit onderwerp later besproken wordt.