Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2021

Sloop van historische panden

Hillegom – Het college van burgemeester en wethouders wil de panden aan de Van den Endelaan 50 en 52 (het Javapand), maar ook het gebouw aan het Henri Dunantplein 7 slopen.

Uit onderzoeken blijkt, dat de betreffende panden uit de 19de eeuw in slechte staat zijn. Het restaureren van deze gebouwen gaat heel veel geld kosten, dat minimaal in de tonnen euro’s zal lopen. Liever kiest het college daarom voor sloop; daarmee volgt het college een raadswens uit 2019.

Mogelijk worden de letters ‘Java’ nog behouden en gerestaureerd. De gevel niet, al was dit wel een wens van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Die gevel is in te slechte staat, aldus het college. Nadat de panden tegen de vlakte zijn gegaan, wordt het gebied eerst gebruikt als tijdelijke parkeergelegenheid vanwege de planontwikkeling van DunantStaete. Later kunnen hier andere ‘centrumontwikkelingen’ gebouwd worden. De cultuurhistorie van het Javapand wordt vastgelegd in een boekje.