Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2021

Statushouders en spoedzoekers welkom in Hoefijzergebouw

OEGSTGEEST – De inwoners kunnen zich opmaken om 175 statushouders en tachtig spoedzoekers te verwelkomen in het Hoefijzergebouw, dat achter het gemeentehuis staat. Een meerderheid van de gemeenteraad nam donderdagavond 29 april een ‘positieve grondhouding in’ op het verzoek van het college om de aanvraag van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) en Divorce Housing in behandeling te nemen. 

Als de verschillende partijen tot een akkoord komen, wordt het Hoefijzergebouw maximaal vijf jaar gebruikt voor het onderbrengen van de statushouders. Het gaat meest om jonge mannen, die uiteindelijk moeten doorstromen naar een eigen woning in de Leidse regio. Zij verhuizen naar dat onderkomen, zodra er een sociale woning vrij komt. Dat hoeft bij statushouders geen jaren te duren, omdat zij voorrang krijgen bij de toewijzing van die sociale woningen. Zodra een statushouder uit het Hoefijzergebouw verhuist, wordt zijn plaats ingenomen door een nieuwe statushouder.

Op de VVD en Lokaal Oegstgeest na, waren alle politieke partijen voorstander van het gebruik van het Hoefijzergebouw voor het onderbrengen van spoedzoekers en statushouders. Melanie van Driel (PrO): ‘’We kijken verder dan de directe belangen van onszelf.’’ Elfred Bus (D66): ‘’Mensen met een status moeten gelijke kansen krijgen.’’ Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) wilde nog wel weten, of Oegstgeest als tegenprestatie de komende twee jaar dan minder dan 80 asielzoekers een sociale woning moet verstrekken. Maar zo’n uitzonderingspositie zit er niet in, was het antwoord van eethouder Jan Nieuwenhuis.

Een eis van het CDA, dat de COA-cliënten inderdaad alleen kansrijke statushouders zal huisvesten in het Hoefijzergebouw en geen kansarme asielzoekers, werd door de gemeenteraad overgenomen. Ook mag van de gemeenteraad het Hoefijzergebouw door het COA en Divorce Housing maximaal voor vier jaar, met de mogelijkheid tot maximaal één jaar verlenging, gebruikt worden. Deze eis van D66 kreeg ook veel steun.