Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juni 2021

Met gevaar voor eigen leven over straat lopen

OEGSTGEEST – Er is de afgelopen jaren een grote achterstand ontstaan in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Het is het gevolg van uitgesteld onderhoud, mede veroorzaakt door kostenbesparingen door het gemeentebestuur.

In een bericht aan de gemeenteraadsleden van burgemeester Emile Jaensch worden de gevolgen pijnlijk duidelijk. “De huidige situatie is bijna over de gehele linie zorgwekkend te noemen; groen, wegen en civiele kunstwerken. De impact van de achterstand in het beheer van de openbare ruimte is groot. Denk hierbij aan de hindernis van afsluitingen, omleidingen of werkzaamheden. De (gedeeltelijke) afsluiting van bruggen heeft bovendien gevolgen voor het gebruik en de levensduur van andere wegen en bruggen, waar intensiever gebruik dan eerder noodzakelijk onderhoud in de hand werkt en de levensduur verkort.’’

De achterstand in het onderhoud kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties: “Op diverse punten wordt het kwaliteitsniveau CROW-B (basis), sober en doelmatig, niet gehaald. Als gevolg daarvan ontstaan mogelijk onveilige situaties op onder andere bruggen, voet- en fietspaden, onder bomen en bij het niet werken van verlichting.’’ Het wordt nog erger: ‘’De gemeente kan de constructieve veiligheid van een aantal van de civiele objecten (bruggen) momenteel niet borgen (garanderen, JD). Dat brengt een aansprakelijkheidsrisico met zich mee.’’ Ook bij het groen in de gemeente Oegstgeest speelt op korte termijn al het veiligheidsaspect: “Van boomwortels die trottoir omhoog duwen tot omvallende bomen die materiële en immateriële schade kunnen berokkenen.’’

Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen spreekt er schande van: ,,Nadat er in 2015 fors is bezuinigd op het onderhoudsniveau, blijkt de situatie vijf jaar later onhoudbaar. Het college is hier duidelijk de grip verloren.’’ Het herstellen van de onderhoudsachterstanden gaat minimaal twee tot drie jaar duren.