Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2021

Skaeve huse worden permanente woningen

KAAG EN BRAASSEM – De zoektocht naar een plek voor minimaal twee skaeve huse gaat door. In deze skaeve huse komen mensen te wonen, die maar weinig prikkels kunnen verdragen.

Wethouder Petra van der Wereld legde maandagavond aan de gemeenteraadsleden een voorstel voor, om inwoners op te roepen met potentiële geschikte plekken te komen. Maar dan moeten dat geen suggesties worden, om die irritante buurman even een skaeve huse in zijn maag te splitsen. Alleen mensen of bedrijven, die zelf een stuk grond hebben, kunnen voorstellen om dit te gebruiken voor de komst van deze skaeve huse.

Deze huisjes, in de volksmond ook wel asowoningen genoemd, worden tussen 30 m2 en 50 m2 groot, waarbij voormalige cliënten van de Binnenvest er hun intrek in kunnen nemen. Tot nu toe was er altijd sprake van, dat deze mensen tijdelijk in zo’n skaeve huse zouden wonen, maar daar lijkt het gemeentebestuur nu van af te willen. Als er een of meerdere plekken gevonden worden, dan zal dat niet voor maximaal tien jaar gebruikt worden om er een skaeve huse neer te zetten, maar voor altijd. En als er genoeg ruimte is, kunnen er dan op termijn ook vijf of nog meer skaeve huse bij elkaar in de buurt komen te staan. Al moeten de bewoners natuurlijk wel voldoende afstand tot elkaar hebben, om niet overprikkeld te raken.

Het is de bedoeling, dat de omgeving zo weinig mogelijk last krijgt van de ex-Binnenvestbewoners, zo staat in de plannen van de wethouder. ,,Om zowel overlast te beperken en enige privacy voor de bewoners te garanderen wordt geadviseerd om een afscherming van het terrein met groen of iets dergelijks te realiseren.’’

Veel raadsleden waren echter nog niet gerustgesteld. D66-voorman Nick van Egmond vroeg zich af, waarom de raad nu wél betrokken wordt bij de locatiekeuze voor deze skaeve huse. Eerder hield alleen het college van burgemeester en wethouders zich er mee bezig, maar dat liep helemaal verkeerd af, doordat het gemeentebestuur angstvallig vasthield aan geheimhouding en argwaan richting de reacties van de bevolking.

De politici willen meer duidelijkheid hebben. Zo wordt bij de bepaling van een geschikte locatie naar meerdere factoren gekeken, zoals de nabijheid van het openbaar vervoer. Maar ook is een van de punten de vraag of er veel of weinig kinderen op weg naar school langs die skaeve huse plek moeten fietsen. Verschillende partijen riepen de wethouder op om meer details te geven over de eisen, die aan een goede skaeve huse plek gesteld worden. Van der Wereld koos er echter voor, om het voorstel weer terug te nemen. ,,Het lijkt me niet verstandig om te duwen op een stuk, dat niet goed voelt. Gauw en goed gaan niet samen.’’ Na de zomervakantie komt de wethouder met een beter voorbereid voorstel.