Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Een oogstrelend en kleurrijk kijkboek

Werken van Warmonds schilder Mustert vereeuwigd

WARMOND – Drie jaar na zijn overlijden is de Warmondse schilder Aad Mustert vereeuwigd in een boek. In dit boek staan vele tientallen van de door hem gemaakte schilderijen, met kleurrijke panorama’s van plekken uit de hele regio. André van Noort is bestuurslid van het Historisch Genootschap Warmelda. Hij kende Mustert persoonlijk en heeft zich met hart en ziel ingezet, om het boek ‘Aad Mustert schilder van de werkelijkheid‘ te publiceren. “Dit boek vertelt de regionale geschiedenis in de vorm van beeld.”

JOEP DERKSEN

De oorsprong van dit boek gaat in feite terug naar 2002. Van Noort, die in het dagelijks leven archivaris is bij Erfgoed Leiden en omstreken, was gevraagd door de Warmondse Bond van Ouderen om een lezing te geven, over een onderwerp dat hij zelf mocht uitkiezen. “Ik besloot iets te doen met de kunstschilders van Warmond. Door de eeuwen heen hebben namelijk vele kunstschilders in dit dorp gewoond en gewerkt. Jan Steen, Arie de Vois en Jan Hendrik Weissenbruch, maar ook Jozef Neuhuys van de Haagse School. Voor mijn presentatie wilde ik kennis maken met levende kunstenaars en ik wist dat Aad Mustert, zoals ik het toen noemde, plaatjes van het dorp maakte.”

Met een foto van het dammetje naar de boerderij ‘Mijn Ouders Wens’ in de hand vroeg Van Noort of Mustert dit wilde schilderen. Het schitterende aquarelwerk hangt nog altijd in zijn huis. Door de jaren heen gaf Van Noort de schilder enkele andere opdrachten en ontstond er een vriendschapsband tussen hem, de schilder en zijn vrouw Ada. Genietend houdt Van Noort twee van de werken van Mustert in de hand. “Mustert was van huis uit plateelschilder. Hij is een aquarellist, die de échte werkelijkheid weergeeft. Moderne kunst vond hij wel interessant, maar hij wilde ook dat het mensen aan zou spreken. Hij wilde kunst toegankelijk maken voor en groter publiek. Dat was zijn visie.”

Tegels

De in 1929 geboren Mustert verdiende in de tweede wereldoorlog wat geld voor zijn vader met het schilderen van tegels, die zijn vader dan weer kon verkopen. Mustert wilde heel graag schilder worden, maar kreeg het advies dat hij beter een vak kon leren. Op zestienjarige leeftijd kon de jonge Aad als plateelschilder aan de slag bij de Porceleyne Fles, tegen een  weekloon van maar liefst tien hele guldens. Tientallen jaren werkte hij bij dit gerenommeerde bedrijf en hij werkte zich op tot speciaalschilder; voor bijzondere aardewerkschilderopdrachten.

Na zijn VUT (vervroegde uittreding) ging Mustert echt helemaal los, om eindelijk al zijn energie te kunnen steken in zijn grote passie; het schilderen. Zijn vrouw Ada hield alles bij; daardoor weten we, dat Mustert in totaal 868 schilderijen heeft gemaakt, waarvan het overgrote deel aquarelwerken zijn. Van Noort steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken: “Aquarellen maken is de moeilijkste techniek. Als je een fout maakt, is dat niet meer te herstellen. Daarom zijn er maar weinig schilders, die zich verdiepen in de aquarellenkunst.”

Kleurrijke schilderwerken

Het idee voor een boek over Mustert ontstond enkele jaren geleden. Bescheiden als Mustert was, moest hij er in eerste instantie niets van weten. Maar nadat Van Noort de eerste concepttekst had geschreven, werd Mustert toch enthousiast. Het eindresultaat heeft de kunstschilder nooit mee kunnen maken; hij overleed in 2018. Maar ongetwijfeld was hij er stiekem toch trots op geweest. In het boek van bijna honderd bladzijden staan de prachtigste kleurrijke schilderwerken, die Mustert in zijn leven gemaakt heeft. Met vergezichten, bollenvelden, oude en verdwenen panden. Het door Emiel van der Hoeven opgemaakte boek vertelt het historische verhaal van deze streek in geuren en kleuren. Van Noort wijst op enkele details, zoals een oud dak van een nu verdwenen Warmonds pand: “Het is gewoon geweldig! Er zit diepte in het werk, met veel details. Zie eens, hoe verweerd en oud het dak is geschilderd; dat  is pas échte kunst! Over honderd jaar zullen mensen naar deze beelden kijken en zich verbaasd afvragen, hoe het toch kon dat hier zóveel bollenvelden waren. Dit boek is een tijdsbeeld; het vertelt onze geschiedenis in beeldvorm.”

Het boek boek ‘Aad Mustert schilder van de werkelijkheid‘, is voor 20 euro te koop bij Warmelda en Boek Kado Enzo. Van Noort: “Van dit boek kunnen mensen genieten. Het is vooral een kijkboek; oogstrelend en kleurrijk!” Wie veel van de werken van Mustert in het echt wil zien, kan dit nog doen tot 20 maart 2022. Iedere eerste woensdagmiddag en derde zaterdag van de maand is deze tentoonstelling van Warmelda geopend in de Roekenhof; de pastorie van de Protestantse Gemeente in Warmond.

Het boek over Aad Mustert wordt maandagavond gepresenteerd tijdens de algemene ledenvergadering van Historisch Genootschap Warmelda. Meer informatie: www.warmelda.nl.