Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 november 2021

Miljoenenlening aan Alliander

OEGSTGEEST – De gemeente leent 2,1 miljoen euro uit aan Alliander. Hiermee stemde de gemeenteraad donderdagavond unaniem in.

Alliander vraagt deze lening bij al haar aandeelhouders (gemeenten en andere overheidsinstellingen). Van het geld (in totaal zo’n 1,2 miljard euro) worden nieuwe kabels en leidingen aangelegd voor het landelijke elektriciteitsnet, om de toekomstige vraag van energie aan te kunnen.

De gemeente heeft momenteel al een schuld van vele tientallen miljoenen guldens, maar dat staat deze uitleen aan Alliander niet in de weg. Raadslid Welling (PrO) lichtte toe: “Dit is een no brainer. Je leent geld uit tegen een lagere rente, dan je krijgt met een hogere rente (die wordt opgelegd aan Alliander, JD). We houden deze voorzieningen in publiek bezit.”

Wethouder Huizing beaamde, dat er voor de komende tien tot twintig jaar geen risico is van renteverlies: “Wij zullen de rente voor langere tijd vastzetten.” Wel waarschuwde Huizing, dat Alliander hoogstwaarschijnlijk niet het enige bedrijf zal zijn, dat bij de gemeente komt aankloppen om geld te lenen voor duurzaamheidsinvesteringen. “Mijn vermoeden is dat ook andere Nutsbedrijven kapitaal zullen vragen van gemeenten. Die gesprekken worden al gevoerd. U heeft altijd het recht om nee te zeggen.”