Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 maart 2023

Droom voor een knarrenhof

Maar liefst één op de vijf inwoners van Kaag en Braassem is ouder dan 65 jaar. Het onderhoud van een tuin en een grote eengezinswoning wordt steeds zwaarder. Bij steeds meer mensen ontstaat de wens om samen met leeftijdsgenoten bij elkaar te wonen: in een knarrenhof. Mia Hoes (70), Thea Kok-Lansbergen (75) en Ted Kroeze (63) zetten zich al jaren in voor de komst van zo’n knarrenhof in Woubrugge.

Een knarrenhof is een verzameling van twintig tot dertig woningen, waar de zelfstandig wonende senioren ook naar elkaar omkijken. “We verzorgen elkaar niet, maar we zorgen voor elkaar”, licht Thea toe. De bewoners kunnen ook gezamenlijk zorg en/of huishoudelijke hulp inkopen en door deze woonvorm is er ook veel minder kans op eenzaamheid. In heel Nederland schieten de knarrenhofjes uit de grond. In heel Nederland? Neen, er is een gemeente, waar het nog niet wil opschieten met de bouw van zo’n vernieuwende woonvorm: Kaag en Braassem.

Al sinds 2019 zijn Mia en de overige initiatiefnemers met de gemeente Kaag en Braassem in gesprek om een knarrenhof in Woubrugge te krijgen. Een locatie hebben de gepassioneerde pensionado’s ook al op het oog: aan de Emmaweg, waar nu nog de binnenkort te slopen basisschool Esselyckerwoude staat. Veel gesprekken hebben al plaatsgevonden, informeren de drie. Met ambtenaren, politici, bestuurders en vertegenwoordigers van de Woonstichting Aarwoude. “Binnenkort hebben we met Aarwoude weer een gesprek. Daar zijn nogal wat personeelswisselingen geweest en we willen iedereen weer bijpraten.”

Gezamenlijk lopen ze naar de plek waarvan ze hopen dat daar ooit een knarrenhof komt te staan. Thea ziet het helemaal voor zich: “Je kunt hier enkele tientallen grondgebonden woningen (laagbouwhuizen) neerzetten. In de stijl van een hofje, met een gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijke ruimte. Op die manier ben en blijf je met elkaar in contact en wordt het ‘noaberschap’ gestimuleerd.”

Van alle kanten krijgen ze lof toegezwaaid, maar vier jaar nadat de optie voor een knarrenhof in Woubrugge voor het eerst geopperd werd, is er nog altijd geen concreet resultaat. “Vorig jaar hebben we ingesproken bij een vergadering van het gemeentebestuur. Maar het duurt allemaal zo lang. Een officiële reactie van de gemeente komt pas in april of mei, zo hebben we onlangs vernomen”, geeft Mia aan. “We zijn ook al bij vier politieke partijen langs geweest om ons verhaal te doen. Ze vinden het een mooi initiatief, want als er voor ouderen gebouwd wordt, vindt er doorstroming plaats. Die ouderen vertrekken namelijk uit hun grote huis en daardoor kunnen starters en jonge gezinnen een nieuwe plek vinden. Dan hoeven onze jongeren niet uit onze dorpen te vertrekken.”

Maar als de grond inderdaad vrij komt langs de Emmalaan, dan is er natuurlijk menig projectontwikkelaar die ook wel kansen ziet om daar wat neer te zetten. Villawoningen of een appartementencomplex, wat meer geld oplevert. Ted laat weten dat ze zich bewust zijn van deze situatie. “We hebben niet het gevoel, dat we aan het lijntje worden gehouden, maar de besluitvaardigheid is niet snel. De gemeente schiet ons initiatief niet af, maar de verkoop van de gronden is lastig. We willen dat de gemeenteraad ervoor zorgt, dat de grond aan de Emmalaan op zo’n manier wordt verkocht, dat de daar te realiseren woningbouw precies past bij ons initiatief.”

Er is nu al voldoende belangstelling voor zo’n knarrenhof in Woubrugge. Alleen door in het dorp met mensen te praten over dit initiatief hebben zich al 66 mensen aangemeld als geïnteresseerde voor zo’n woning. De knarrenhofvoorvechters zijn ook bereid mee te denken over andere locaties. “Waar zo’n knarrenhof ook komt in Woubrugge of Kaag en Braassem, maar we willen dat de gemeente het regelt. Thea slaakt een hartenkreet: “We willen echt voelen van de bestuurders, dat ze ons voorstel een goed plan vinden en dat ze er wat mee gaan doen.” En als er over een jaar nog niets concreet gebeurd is, geven jullie de knarrenhofdroom dan op? Zeker niet. Loes: “We zijn strijdvaardig en blijven doorgaan!”

Wie interesse heeft om in de toekomst in een knarrenhofhuis te gaan wonen, kan zich aanmelden via knarrenhofwoubrugge@gmail.com.