Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Lintje voor Gijs van Ooi

De oprichter van Café 1640, Gijs van Ooi, kondigde vorig jaar aan dat hij met pensioen zou gaan. Maar de vele mensen om hem heen wilden zijn vertrek niet ongemerkt voorbij laten gaan. Woensdag 11 oktober werd hij compleet verrast, toen burgemeester Liesbeth Spies hem een Koninklijke Onderscheiding opspeldde. Voortaan gaat Van Ooi door het leven als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van Ooi was aanwezig tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met alle vrijwilligers en vrienden van de Stichting Vrienden van het Schoutenhuis. Plotseling zag hij tot zijn grote verrassing al zijn familieleden en goede vrienden binnenkomen. “Dat was het mooiste moment van de dag”, zo geeft hij aan. “Op dat moment begint er iets te dagen!”

Gijs van Ooi is sinds 2007 voorzitter van de Stichting Vrienden van het Schoutenhuis. Deze stichting is in 2007 opgericht door Stichting Woonforte en Stichting Ipse de Bruggen om het Schoutenhuis, een historisch pand uit 1640, als cultureel erfgoed te behouden door het een maatschappelijke gebruiksfunctie te geven. Van Ooi nam het initiatief om dit pand te gebruiken als café, waar mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ kunnen werken. Von Ooi benaderde fondsen voor het geld, hij regelde de huur van het pand, zocht en vond vrijwilligers en verzorgde alle PR. De burgemeester zei vol bewondering: “Je bent als gemotiveerde en hardwerkende voorzitter een trekker van dit initiatief geweest.”

Niet alles verliep natuurlijk even soepel. Zo gaf in 2021 de toenmalige cateraar er opeens de brui aan. Waar bij anderen de paniek toesloeg, zorgde Van Ooi voor een nieuwe cateraar, zodat het café niet gesloten hoefde te worden. Nog altijd zijn vele tientallen mensen met en zonder beperking hem hier uitermate dankbaar voor. Spies: “Opgeven komt in jouw woordenboek niet voor!”

Naast zijn activiteiten voor het Schoutenhuis is Van Ooi ook actief geweest voor Studio Alphen. Hij adviseerde hierbij over de programmering van de radio- en tv-uitzendingen, waarbij hij erop lette dat de programmering voldeed aan de normen waaraan een publieke omroep moet voldoen. Spies grapte: “Wanneer je weer een activiteit hebt opgepakt, zal jouw familie zich vast hebben afgevraagd: ‘Moet dat nou weer?’ Maar het is mooi, dat ze jou in staat hebben gesteld om al die activiteiten te ontplooien. Je bent echt met pensioen en gaat van andere dingen genieten.”

Een rustige oude dag zit er echter niet in, zo lacht Sheila van Ooi desgevraagd. “De komende week staat zijn agenda vol met afspraken!” Wie een lintje krijgt, wordt daar nooit van tevoren over geïnformeerd. Sheila zat dus ook in het complot: “Hij was compleet verrast en waardeert het zeker!” Met de ontvangst van het lintje zet Van Ooi een familietraditie voort; ook zijn beide ouders ontvingen deze eer ooit.

Dat de burgemeester nog zijn ouders benoemde, werd enorm door Van Ooi gewaardeerd. Hij laat weten: “Dit is top. Ik vond het fijn te horen, dat ik in de voetsporen van mijn ouders ben gestapt. Iedereen zet zich in op zijn eigen manier en dit geeft wel een heel goed gevoel. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor de jongere generatie. Het is belangrijk dat mensen zich maatschappelijk blijven inspannen.”

Alle aanwezigen waren ontroerd, toen Van Ooi een enorme gouden chocolademedaille ontving van zijn kleinzoon. Menig traantje werd weggepinkt, toen enkele van de medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt Van Ooi een knuffel gaven: “Dank van ons allemaal!”