Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Rondje gezond, maar niet voor iedereen

Afgelopen zondag vond het ‘Rondje Gezond’ plaats, wat in het teken stond van het bevorderen van het mentale welzijn. In verschillende dorpen konden inwoners seances, slaaptherapieën en spelletjes spelen.

Maar niet iedereen kon overal aan meedoen. “Ik gooi je eruit”, liet Floor van den Berg weten richting de journalist, toen hij een ervaringsverslag wilde doen van de Vrouwencirkel in het Ouder-kindcentrum. “We doen ontspanningsoefeningen om te verbinden, te ontmoeten en te delen. We kijken hoe het met je gaat en hebben daar een gesprek over. Je hebt een momentje voor jezelf, even los van je gezin. Je kunt dit delen met andere gelijkgestemden, zonder dat je thuis zit waar ook nog kinderen rondrennen. Achteraf ga je ontspannen weg en met een fijn gevoel.” En dan kom je weer thuis bij die gestresste kinderen? “En die man!”, riep een van de deelneemsters uit.

Even later leidde het Rondje Gezond naar het balspel ‘Picklebal’; een combinatie van tennis, badminton, padel en tafeltennis. Iedereen met een beetje balgevoel kan meedoen aan deze sport, die pas sinds enkele maande in Kaag en Braassem wordt beoefend. Paul Akerboom is een van de mede-oprichters van deze sport, die in de Tweesprong wordt beoefend. “Op de woensdagavond spelen we; wie interesse heeft kan gewoon binnenlopen. Als je balgevoel hebt, kun je dit heel leuk spelen.” En dat iedereen dit spel kan, bleek wel. De journalist versloeg zijn tegenstander met 11-1. Paul grapt: “Als je een keer mis slaat, ligt het aan de bal!”

Inmiddels hebben een aantal oudere dames een kopje koffie gedronken en staan ze op het punt van vertrekken voor een Seniorenwandeling. Ook wethouder Gerben van Duijn meldt zich voor deze activiteit. “Het is goed om mensen in Kaag en Braassem in beweging te krijgen; vooral de jeugd. Het is goed dat jeugd beweegt, maar daar hoort ook rust in jouw hoofd bij. Veel jeugd heeft mentale klachten. We willen kinderen zo snel mogelijk leren hoe hun lichaam opereert: daar hoort ook goed eten, voldoende slaap en rust in je hoofd bij. Ze zitten achter hun computer, volgen de sociale media de hele dag. Ik vind dat op school de mobieltjes niet in de klas mogen zijn. Het is niet goed; die kinderen staan 24 uur per dag aan; onze lichamen zijn daar niet op gemaakt. Deze dag staat in het teken van het mentaal ontgiften. Naast inspanning hoort een stuk ontspanning. Stress moet geneutraliseerd worden, voor meer balans. Een constante hoge stress zorg je dat je in een neergaande spiraal komt en leidt ertoe dat veel mensen uitvallen.”

In het Schoolhuis in Rijnsaterwoude werd een presentatie gehouden met de titel ‘Iedereen doet mee’. Er kwam hier echter niemand voor opdagen; aan deze presentatie deed dus niemand mee. Later konden inwoners wel meedoen aan een informatief bordspelletje over dementie. En ook kregen belangstellenden informatie over hoe ze hun eigen positieve gezondheid kunnen stimuleren. Jouw gezondheid gaat over je lichaam, gevoelens, kwaliteit van leven, zingeving en het kunnen meedoen. Wanneer je weet, op welke vlakken het niet zo goed met je gaat, kun je deze zaken oppakken om op een positieve manier jouw eigen leven te verbeteren.

Deze filosofie past ook in de gedachtegang van homeopaat Petra Kos, die ook holistisch opereert. Zij werkt aan balans in privé en gezondheid en laat mensen in een spiegel kijken van de eigen situatie. Je nodigt mensen uit om te vertellen, wat ze van zichzelf zien. Ik kom het meeste mensen tegen, die uit balans zijn door hun werk, of dat hun leven er ineens anders uitziet als ze kanker krijgen. Holistisch genezen doen we complementair aan de reguliere behandeling van specialisten. We ondersteunen, maar doen het nooit in plaats van de specialistische zorg. Ik ben geen Klazien uut Zalk.”

Na een lange dag vol activiteiten is het tijd voor het laatste onderdeel, georganiseerd door Michelle Tans; de workshop slaap. Hier zijn geen actieve herinneringen meer van. Volgend jaar wordt Rondje Gezond zeker weer georganiseerd. Van Duijn: “We moeten aan de slag tegen alles wat ongezond is. Het liefst zie ik dat Rondje Gezond iedere week wordt gehouden.”