Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Resultaten brand industrieterrein bekend

Het is bijna een wonder, dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd bij de brand op het industrieterrein in Ter Aar. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek over de brand aan de Hertog van Beijerenstraat, die afgelopen week bekend werden gemaakt.

De voorlopige conclusies van de Veiligheidsregio Hollands Midden lezen als een spannend boek. “In de avond van 9 juni 2023 ontstaat er een brand bij plasticproducent TN Plastics. Deze brand is al snel van grote omvang en grijpt snel om zich heen. Binnen enkele minuten is de brand al uitgeslagen naar het dak, waarop 5.500 zonnepanelen liggen. De brand breidt zich snel uit bovendaks onder de zonnepanelen en dakbedekking, maar ook in productiehal 3. Dit gaat gepaard met een enorme zwarte rookkolom en ook vinden er meerdere explosies plaats. Bovendien is er sprake van door- en overslag naar het naastgelegen compartiment van Van Hameren Houthandel en naar objecten in de omgeving, zoals de opslagloods van woonwinkel Zitmaxx en Voortman Autoschade.”

Hoe de brand precies kon ontstaan, wordt ook nu nog niet duidelijk. In het verslag wordt niet vermeld of dit komt door broei (materiaal dat almaar warmer wordt, waarna het zorgt voor zelfontbranding) of dat het komt door een vlammetje van een externe bron. Hoe dan ook, de brand bij TN Plastics kon snel om zich heen grijpen, omdat er veel brandbaar materiaal in de hal aanwezig was, zoals plastic bloemenemmers, pallets en verpakkingsmaterialen. Ook lag in de hal basismateriaal (granulaat) opgeslagen. Doordat binnenin het pand ook heel veel granulaatkorrels stonden opgeslagen, werd de brand feller. In combinatie met de grote hoeveelheden hydrauliekolie bij de spuitgietmachines heeft dit ervoor gezorgd dat de brand zich snel heeft kunnen uitbreiden in hal 3.

Tijdens het blussen kwam de brandweer erachter, dat er meerdere vuurhaarden tegelijkertijd waren. Hierdoor werd door inwoners van Ter Aar gedacht aan brandstichting. Maar hier blijkt geen sprake van te zijn. Een onderzoek op de dag na de brand, wees dat uit. Een afgescheurd deel van een drukhouder van TN Plastics is teruggevonden in het pand van Zitmaxx. Dit fragment lag tussen de stalen meubelveren en meubelpoten van afgebrande bankstellen. Dit onderdeel van een geëxplodeerde drukhouder heeft vanaf TN Plastics een afstand van bijna 190 meter overbrugd. Door dat stuk van de drukhouder is een tweede brand ontstaan bij Zitmaxx die ook razendsnel snel om zich heen greep. Het magazijn van Zitmaxx was op de dag van de brand net bevoorraad met fonkelnieuwe bankstellen, inclusief alle transportverpakkingen (plastics en karton). De brand heeft daardoor snel om zich heen kunnen grijpen en het werd ook een uitslaande brand. De opslag van veel brandbare goederen op beide locaties heeft bijgedragen aan de zeer snelle ontwikkeling van de brandhaarden.

Vanaf 21:43 uur op die vrijdagavond gaat het snel. In productiehal 3 vindt een rookgasexplosie plaats. De buitengevel bezwijkt en de brand breidt zich uit naar de hallen 1, 2, B, C en D. De harde wind stimuleert de vlammen nog verder. Meerdere explosies volgen elkaar binnen korte tijd op en al snel begeeft een deel van de buitengevel van hal 1 het. Hierna komen er nog drie rookgasexplosies in de kantoordelen van hal A. De brand is uiteindelijk gestopt tussen Houtweg 27 en de Hertog van Beijerenstraat 2B. Het kantoor- en houtbewerkingspand van Van Hameren is gespaard gebleven.

Later dit jaar volgt nog een eindrapport. Hierin zal TBO Hollands Midden dieper ingaan op allerlei speciale kenmerken van de brand en de omgeving en ook de verschillende fasen van het brandverloop.