Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 december 2023

Mooiste en natste Oranjefeesten ooit

Roelofarendsveen - Heel Kaag en Braassem komt nog bij van alle festiviteiten tijdens de Oranjefeesten, waar we tussen 15 en 24 september van hebben kunnen genieten.

De feesttiendaagse werd afgetrapt met een nieuwe kerstmiseditie van Eten met Veenders en diezelfde avond gingen leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 uit hun dak tijdens de schuimparty Frisdance SplotsZ. Ondanks de vele zegeningen van de God Pluvius (de uitbundige regen, die vrijwel iedere dag viel) gingen vrijwel alle activiteiten door. Alleen het luchtkussenfestival in Oude Wetering werd woensdag afgelast vanwege de te harde wind. En dat was maar goed ook, want als proef werd één luchtkussen neergezet, die binnen een kwartier al wegwaaide, zo informeert mede-organisator van de Oranjefeesten Joris Koek.

Het mocht de pret niet drukken. Kinderen en volwassenen gingen dagen achter elkaar uit hun bol op de kermis. Swingen, zwieren, schieten en gooien; menig gezin gaf weer tientallen euro’s uit om kermisprijsjes van 75 cent te winnen. De lach van je eigen kind bij het winnen van zo’n prijs is echter natuurlijk onbetaalbaar!

De Oranjeloop op het Noordeinde trok enorm veel kinderen. Vanwege de grote drukte moest de jeugd nog een paar minuten extra wachten, voordat het startsignaal klonk. Direct daarna renden alle kinderen weg, om zo de eeuwige Veense roem te kunnen bemachtigen? Alle kinderen? Nee, voor klein Noud was het toch een beetje te spannend. Maar gelukkig vond hij al gauw de troostende armen van zijn moeder. Tranen vielen er niet bij de finale van het Oranjebiljart Eetcafé Punt, waar het onder meer het team van De Vier Jees mooie caramboles scoorde.

Ook de seniore inwoners in Jacobus Wijdezorg werden in het feestelijke zonnetje gezet. Onder het genot van muzikale optredens en heerlijke koffie werd nog net niet de rolstoelpolonaise ingezet. Die polonaise kwam er overigens wel later in de week. Tijdens het Senioren Schuurfeest in een gebouw van Wesselman Flowers zat het afgeladen vol, waar de grijsheid-wijsheid overheerste. Het publiek werd eerst opgewarmd met de evergreen ‘Het is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox, maar al bij het liedje ‘Boom boom bailando’ van Jan Smit gingen de voetjes van de vloer en werd de polonaise enthousiast ingezet. Bij de opkomst van Saskia en Serge ging het feest helemaal los.

Een paar honderd meter verderop ging het er een stuk bedachtzamer aan toe. Ruim vijftig kinderen probeerden (soms met hulp van hun (groot)ouders) de grootste vis te vangen in de visvijver aan de Gerberastraat. Zoals oma Riet van Klink, die haar kleinzoon helpt met het vasthouden van de hengel. Een paar meter verderop is Bram de koning te rijk; hij ving de allereerste vis, die 11 centimeter lang was. En daarmee was Bram in ieder geval even de nummer één van de EFM Viswedstrijd.

Uiteraard was een van de hoogtepunten van de Veense Feestweek weer het jeugdbloemencorso en de eennalaatste dag werd bij Voetbalvereniging E.M.M. ‘21 afgesloten met tonknuppelen, tobbetje steken en een vuurwerkspektakel. De organisatie had ook dit jaar weer gedacht aan alle feestvierders, die teveel aan Bacchus geofferd hadden: speciaal voor de mensen die van hun kater af wilden, vond zondag 24 september de Ontnuchteringswandeltocht plaats.

Koek en alle andere vrijwilligers kijken terug op een geweldige week. “Ondanks het wat mindere weer heeft behalve het luchtkussenfestival alles door kunnen gaan. We fietsten aardig door het weer heen. De meeste regen waaide over en de zon scheen zelf, want God is een Veender. Maar natuurlijk moet je als organisatie ook het goede weer afdwingen.”

Vrijwilligers Harold Straathof en Marco Hogenboom werden door de organisatie hartelijk bedankt voor al hun inzet door de jaren heen.