Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2010

Galerie Art-Inez exposeert Voorhoutse kunst

VOORHOUT – “Je hoort er als kunstenaar pas bij, als je werk in een galerie staat”. Met deze woorden opende burgemeester Sander Schelberg een unieke tentoonstelling bij galerie Art-Inez. Maar liefst 21 Voorhoutse kunstenaars en amateur-kunstenaars hebben de mogelijkheid gekregen om hun mooiste werk tentoon te stellen. Hiermee komt voor velen van hen een droom in vervulling. 

Door Joep Derksen 

Het idee voor deze tentoonstelling ontstond tijdens een interview een half jaar geleden, waarbij de betreffende journalist aan galeriehoudster Inez Köhler vroeg of Voorhoutse kunstenaars ook een deel van hun werk in de galerie konden plaatsen. Köhler vond dit een dermate goed idee, dat ze het ook uitvoerde. Al bijna een jaar is haar galerie gevestigd in het pand aan de Herenstraat 110, eigendom van De Raad Bouw. De kunstenares kwam met de idee om in dit pand een galerie te realiseren als antikraakinitiatief. 

Het is een groot succes, want om de zes weken vindt er een nieuwe expositie plaats. Tijdens de opening op zondag 31 januari was het afgeladen vol in de galerie. Een van de trotse kunstenaars is de 17-jarige Jourence Zonneveld. Voor hem is het de eerste keer dat zijn werk in een galerie te bewonderen is. Hij toont met terechte trots zijn met graffiti en ander materiaal bewerkte canvasdoeken en houten panelen. 

“Mijn werk is voortgekomen uit het graffitispuiten. Ik maak gebruik van het materiaal dat voorhanden is, snij patronen uit spuit op het doek. Dit is kunst die je normaal niet ziet. Ik ben jong en onderdeel van de Wonder-generation en hopelijk kan ik bijdragen aan de kunst. Hopelijk wordt dit werk op haar waarde geschat.” Nell Heins is een van de andere Voorhoutse exposanten en zij is al 44 jaar beroepskunstenaar. “Ik schilder abstract, maar toch met een hoge mate van realiteitszin. De mensen moeten in mijn werk zelf invullen wat ze zien. Dit initiatief om Voorhoutse kunstenaars hun werk te laten exposeren is heel erg goed, want zo wordt de Voorhoutse kunst gepromoot.”

Als de eigenaar van het pand het toelaat, wordt de volgende expositie opgezet door de galerie, Oranje Vereniging Voorhout en de Historische Kring Voorhout. Deze expositie zal waarschijnlijk plaatsvinden in de periode tussen het bloemencorso en de 5-mei vieringen en in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog.