Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 mei 2010

Onderhoud

Breng je als politicus de politiek dichter bij de burgers, is het weer niet goed. Spindokter Jack de Vries van het CDA heeft buiten het echtelijke potje geplast. En dan ook nog met een van zijn ondergeschikten, een vrouwelijke adjudant. Niets menselijks is blijkbaar een politicus vreemd. Zijn vrouw heeft hem het huis uit gebonjourd en de afgelopen weken heeft De Vries de nachten op een militaire kazerne doorgebracht. Ontslag nemen deed hij echter niet, hoewel hij wel seks heeft gehad met een ondergeschikte. Dat klopte natuurlijk niet: op het moment dat twee mensen die bij dezelfde organisatie werken een relatie aangaan, moeten de negatieve consequenties voor de bovengeschikte zijn. Ik vind het dan ook niet kies dat de adjudant wél overgeplaatst is. Zij kan haar carrière gedag zeggen. Uiteindelijk – en waarschijnlijk onder druk van JP Balkenende – gooide De Vries dan toch na drie dagen het bijltje erbij neer. Het CDA hoopt zo de schade beperkt te houden. Immers, het staat natuurlijk niet elegant dat de bedenker achter de term “waarden en normen” zelf een enorme scheve schaats rijdt.

Koningin Beatrix gaat de extra onderhoudskosten voor haar schip De Groene Draeck voortaan betalen. Dat klinkt aardig, maar er zitten een aantal addertjes onder het gras. Ten eerste wil ze dit alleen voor de komende twee jaar doen. Daarnaast blijft het ministerie van Defensie gewoon de jaarlijkse onderhoudskosten van circa 47.000 euro betalen. Waarom kan de koningin de grootsheid niet opbrengen om alle onderhoudskosten voor haar rekening te nemen? Immers, het is haar schip en alleen zij en haar familie mag van dit schip gebruik maken. Laat Bea dan ook dokken voor het werk in de dokken.

De Paus lijkt het licht eindelijk ook gezien te hebben. Waar hij eerst de pers beschuldigde over het negatief in het licht zetten van de katholieke kerk, heeft hij afgelopen week gezegd dat “de grootste vervolging van de kerk niet van vijanden van buitenaf komt, maar ontstaat uit zonde binnen de kerk.” De kerk moet volgens de paus boete doen voor de zonden en loutering aanvaarden. Hierop inhakend: hopelijk leidt het onderzoek van oud-minister Wim Deetman over anderhalf jaar tot een lijst met namen van daders, die in de afgelopen decennia kinderen seksueel hebben misbruikt en verkracht. Die daders moeten, ongeacht hun positie, geëxcommuniceerd en vervolgd worden.

Gelijk

Helaas had ik gelijk wat betreft de conclusies van de commissie De Wit (zie een eerdere column over dit onderwerp). “Iedereen heeft een beetje schuld en daardoor heeft niemand schuld.” En ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Overigens leidde het reserveren van 750 miljard euro om de euro te beschermen tot een eendaagse opleving van de beurs. De volgende dag zakten alle koersen al weer in. Hm, 750 miljard euro voor een eendaags feestje. Over geldverspilling gesproken…Ondertussen wordt Estland verwelkomd in de Eurozone. Eurobroeders aller landen verenigt u.

De ramp met het vliegtuig in Libië, die alleen het 9-jarig jongetje Ruben kan navertellen, leidde in de politiek en op straat tot heftige discussies over de rol van de media. Tot hoever mogen de kranten, televisie, radio, tijdschriften en internetsites gaan om het nieuws bij de mensen te brengen. Iedereen staat dubbel in deze discussie. Aan de ene kant gunt iedere Nederlander Ruben zijn privacy, maar aan de andere kant wil iedereen alles weten over het hoe en waarom van dit wonder. Ik sprak een vrouw op straat en ze maakte een treffende opmerking: “Al die media die schande spreken over de Telegraaf, in verband met het telefonische interview, zijn hypocriet. Zij hadden namelijk maar wat graag zelf deze primeur willen hebben.”

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Gerrit Jan van de Waal (105): Nederlands verzetsstrijder
Giacomo Neri (94): Italiaans voetballer
Walter Hickel (90): Amerikaans oud-minister
Andor Lilienthal (99): Hongaars schaakgrootmeester
Hans Dijkstal (67): Nederlands politicus
Harry van den Brempt (66): Belgisch wielerjournalist
Doris Eaton Travis (106): Amerikaans danseres en showgirl
Joëlle van Noppen (30): Nederlands zangeres
Kees Mijnten (58): Nederlands journalist en politiek tv-verslaggever
Frederik van Zyl Slabbert (70): Zuid-Afrikaans politicus

Het woord van de week: Gulden.