Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 maart 2013

Jongeren zetten zich in voor Oegandese kleuters

VOORHOUT – Vijf jongeren reizen deze zomer af naar Oeganda om daar op een kleuterschool een nieuwe keuken en toiletten te bouwen. De tien jaar geleden opgerichte school van Happy and Joy is namelijk dringend toe aan een renovatie. Om geld in te zamelen voor de reis en de materialen worden veel acties opgezet.

Nathalie Smeltink en de zusjes Esther en Leonie van der Laan bouwden in 2006 samen met anderen de school eigenhandig en sinds die tijd kunnen ieder jaar negentig (al dan niet gesponsorde) kinderen genieten van de eerste onderwijsstappen. Stephanie Smeltink sloot zich later aan en inmiddels vormen zij al acht jaar het bestuur van  Stichting Happy and Joy. In Oeganda is het volgen van onderwijs eerder een uitzondering dan regel. De Stichting Happy and Joy zorgt er tevens voor dat ieder jaar de vijf meest gemotiveerde kinderen (waaronder minimaal drie meisjes), die uit een straatarm gezin komen, ook nog zeven jaar lang gesponsord naar de basisschool kunnen gaan.

Vijf jongeren van Attention (Lidianne van Egmond, Jaap Betting, Pim van Delft, Hilde Betting en Sandra Eikelenboom) zijn ontzettend gemotiveerd om het sanitair en de keuken van de school uit te breiden. Tevens zetten ze zich in om op het in 2011 aangekochte land naast de school zes huizen te bouwen. Deze huizen worden verhuurd aan de lokale bevolking en de huurinkomsten worden gebruikt om de school draaiende te houden, zodat het minder afhankelijk is van giften en sponsoring vanuit Nederland. Voor de reis van de jongeren van Attention is 8.000 euro nodig en om het project te realiseren is 40.000 euro nodig, waarvan op dit moment 10.000 euro ingezameld is. Betting informeert: ‘We zamelen geld in om onze reis te verwezenlijken. We verkopen bijvoorbeeld taarten en diensten op de kerkenveiling en hebben een cabaretvoorstelling opgezet.’ Happy and Joy wil fondsen benaderen enze  zijn bezig met het opzetten van een groot schoolfeest.

Zondag 24 februari vond de cabaretvoorstelling plaats, die 750 euro opleverde. Maar tot groot verdriet van de organisatoren werd dit bedrag na afloop van de voorstelling uit de kas gestolen. Betting: ‘Ik hoop dat de dader dit leest en weet waar het geld voor bestemd is en het bedrag alsnog teruggeeft.’ Voor meer informatie: www.happyandjoy.nl. Giften ten behoeve van de bouw van het project kunnen gedoneerd worden op bankrekeningnummer 28.949.28 ten name van Happy & Joy.
Sponsoring van de reis van Attention kan gedoneerd worden op bankrekeningnummer 357.255.003 ten name van Attention.