Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 maart 2014

Drie partijen nodig voor coalitievorming

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > Door de verkiezingsuitslag van woensdag 19 maart is er één ding duidelijk geworden. Door de winst van SBN en D66 en het verlies van MPNPN en VVD is er een nieuwe coalitie nodig, die uit minimaal drie partijen bestaat. De vraag is echter, of D66 kan doordringen tot de coalitie. Deze partij heeft weliswaar een zetel meer gehaald, maar lijsttrekker Marco Oehlenschläger moet hard  aan de slag om tot de coalitie toe te treden. De huidige coalitiepartners SBN, CDA en VVD zijn namelijk gezamenlijk gegroeid en hebben ook de SGP/ChristenUnie niet meer nodig om de gemeente te regeren.
De grootste verliezer is MPN/PN; vier jaar geleden behaalde deze combinatiepartij nog zes van de 21 zetels en nu is de partij gezakt naar vier. En staat MPN/PN op gelijke hoogte met het CDA, dat haar zetelaantal behoudt. De VVD moet één zetel inleveren en levert voortaan drie raadsleden, maar Samen Beter Nieuwkoop (SBN) groeit van vier naar zes zetels. De SGP/ChristenUnie blijft staan op één zetel.
Voor een meerderheid in de raad zijn 12 zetels nodig en SBN is vrijwel zeker van coalitiedeelname. Theoretisch zou de gemeente ‘een ruk naar links’ kunnen maken. Wanneer MPN/PN,CDA, D66 en SGP/ChristenUnie de handen ineen slaan, hebben ze een marginale meerderheid van twaalf zetels, maar de kans op deze uitkomst is zeer klein.
Informateur Bauke de Haan zal wellicht als eerste kijken naar mogelijkheden voor een coalitie met SBN, CDA en VVD; goed voor dertien zetels. Maar het CDA en met name de VVD moeten oppassen, want beide partijen kunnen niet teveel eisen in de coalitieonderhandelingen, omdat D66 maar al te graag tot die coalitie wil toetreden. De verkiezingen zijn geweest, de messen geslepen en de inwoners moeten nu afwachten welke partijen de komende vier jaar gezamenlijk de belissingen gaan nemen.