Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Kerkelijk gemeentecentrum wordt dorpshuis

OEGSTGEEST – De initiatiefgroep ‘Behoud Gemeentecentrum’ krijgt een half jaar de tijd om het bestaansrecht van het Gemeentecentrum aan te tonen. Als in die tijd voldoende maatschappelijke organisaties toezeggen om gebruik te maken van het gebouw, zal de Protestantse Gemeente Oegstgeest dit pand niet verkopen. Hiermee komt de Kerkenraad van de PGO terug op een eerder voorgenomen besluit om het Gemeentecentrum van de hand te doen.
Het kerkelijk Gemeentecentrum is al tientallen jaren in bezit van de PGO, maar het pand hangt als een molensteen om de nek. De afgelopen vier jaar moest de kerk 100.000 euro bijleggen en dat geld besteedt de PGO liever aan kerkelijke zaken. Daarom stelde de Kerkenraad voor om het gebouw te verkopen, maar dit leidde tot een hoop commotie onder de kerkgangers. De initiatiefgroep ‘Behoud Gemeentecentrum’ werd opgericht met als doel de verkoop van het gebouw te voorkomen en dat is gelukt.
Het komende half jaar blijft het Gemeentecentrum open, maar voor 1 oktober moet duidelijk zijn welke ‘maatschappelijke partijen’ ruimte willen huren in het gebouw. Dan gaat het om instanties die actief zijn op de gebieden ‘welzijn’ en ‘zingevingsactiviteiten’. Een nieuw op te richten ‘Platform Dorpscentrum Oegstgeest (PDCO) moet dit gaan regelen. Cees de Visser is voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Oegstgeest en hij stelt: ‘Als het platform voor 1 juli kan laten zien, dat zij vanaf 1 oktober voldoende middelen heeft om in elk geval gas, water, electriciteit en verzekering van het gebouw kan betalen,  zullen wij het gebouw aan de praat houden. Maar onze eigen mensen moeten er in kunnen blijven tot in ieder geval 1 januari 2017. Tot zolang hebben we contractuele verplichtingen.’
Pieter Hellinga vertegenwoordigt de initiatiefgroep, waar zo’n vijftig mensen bij betrokken zijn. Hij laat weten: ‘Wij nemen de handschoen op en kijken of we alle steunbetuigingen om kunnen zetten in een platform. We willen hier ook de burgerlijke gemeente bij betrekken, want we willen niet dat alle vormen van welzijnswerk versplinteren. Deze organisaties kunnen het beste onderdak krijgen op één locatie; dan krijg je ook rendement.’ In de zomer van 2016 moet een plan komen voor de periode na 2017. De Visser: ‘Dan zullen we huur gaan vragen aan het platform, of gaan we het pand verkopen aan het platform.’