Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Column

Stemadvies
KAAG EN BRAASSEM – Woensdag 19 maart is het de Dag des Oordeels. Dan gaan ‘we’ met ons allen naar de stembus, om onze voorkeur te geven aan een politieke partij, zodat de gemeenteraadsleden onze belangen weer vier jaar kunnen vertegenwoordigen. U toch ook, waarde  columnlezer?
Maar valt er echt wat te kiezen, dit jaar? Het antwoord hierop is: ‘Natuurlijk’, maar de lijsttrekkers  van de verschillende partijen hebben het de kiezer niet gemakkelijk gemaakt tijdens de openbare debatten. Het ging allemaal zo lief; de politici durfden of wilden elkaar niet te hard aan te pakken, omdat ze op 20 maart elkaar weer hard nodig hebben tijdens de coalitieonderhandelingen die deze dag van start gaan.
Het is jammer dat geen enkele partij de moed heeft durven tonen om de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok te gooien. Want er is nog al wat gebeurd de afgelopen vijf jaren, of het nu gaat om het B-woord (Braassemerland, met haar tientallen miljoenen euro’s verlies), het D-woord (Dorpshart Leimuiden; de prachtige restyling van dit centrum, wat nooit het levenslicht zag), of het V-woord (het bedrijventerrein Veenderveld II, waarvoor partijen tegen, voor en dan weer tegen zijn).
Met twee nieuwe partijen zou het zo fijn zijn geweest, als het echt hard tegen hard was gegaan. Want dan hadden de inwoners écht wat te kiezen. Maar PRO is voortgekomen uit de PvdA en met Floris Schoonderwoerd  als lijsttrekker, kan deze partij moeilijk kritiek uiten op beleid waar Schoonderwoerd zelf medeverantwoordelijk voor was. Roel Terraneo van D66 lijkt te beschaafd te zijn om met het gestrekte been in een discussie te gaan.
VVD en CDA zijn feitelijk de langjarige bestuurderspartijen en zij hebben er belang bij niemand tegen het hoofd te stoten. Samen voor Kaag en Braassem wil wel graag schoppen, zo lijkt het, maar bleek er met uitzondering van enkele plaagstootjes niet echt toe in staat. Verwacht van mij dus geen stemadvies, maar volg uw gevoel op het moment dat u het rode potloodje vast houdt. En wanneer u uw gevoel volgt, dan zal uw stem de juiste  zijn. En kunnen we met ons allen weer vier jaar lang mopperen op ‘de politiek’!