Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2016

Spaargaren krijgt lintje

Houdt pleidooi tegen gemeentelijke fusie

KAAG EN BRAASSEM – Het vertrekkend gemeenteraadslid Riet Spaargaren (SVKB) ontving maandag 26 september uit handen van burgemeester Marina van der Velde een lintje. Zij werd geridderd als dank voor haar raadslidmaatschap en haar vrijwilligerswerk tot nu toe. De komende jaren wil Spaargaren zich inzetten voor de realisatie van een hospice.

Spaargaren kwam in 1998 voor het eerst in de gemeenteraad, toentertijd voor de lokale partij 'Gemeentebelang Jacobswoude'. Ze kreeg hierbij genoeg voorkeursstemmen om in de raad te komen. Na de gemeentelijke fusie behaalde Spaargaren voor SVKB zelfs 365 voorkeursstemmen. Maar toch stelden de SVKB-leden haar niet op een verkiesbare plek tijdens de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Toen bleek, dat Spaargaren alsnog (door voorkeursstemmen) in de raad kwam, heeft ze een gesprek gehad met haar fractievoorzitter Petra van der Wereld. ,,Ik heb toen gezegd dat ik het misschien niet ga uitdienen.'' Haar passie ligt namelijk bij het realiseren van een hospice in deze gemeente. Overigens lijkt dit huis voor mensen in de laatste levensfase er ook daadwerkelijk te komen.

Spaargaren kreeg veel lof toegezwaaid, onder meer door Van der Wereld. ,,Je bent een sociaal strijder en vond altijd dat de kennis bij de verpleegkundigen zit. Je vertrok bij Gemeentebelang omdat je vond dat de mannen niet genoeg naar je luisterden. Je sloot je aan bij SVKB. Jouw blik op zaken en jouw kennis en warme hart droegen bij aan het nadenken over besluiten. Je bent niet zo'n snelle denker en hebt niet zo snel een tegenwoord paraat. Anderen bluften zich nog wel eens uit een discussie. Maar van de portefeuille sociaal domein werd je warm. Het hospice wordt mede dankzij jou een mooie plek in onze samenleving.''


Ook burgemeester Marina van der Velde deed een lofduit in het zakje: ,,Na zoveel jaren is het de laatste keer dat je aan deze tafel zit. Je voorkeursstemmen zijn iets om trots op te zijn; je hebt altijd een groot draagvlak bij je achterban. De mensen hebben er vertrouwen in dat jij hun goed vertegenwoordigd in de raad. Door je kennis van zaken was je in staat te doorgronden of de beleidsmatige plannen ook effect zouden hebben op de werkvloer.'' Van der Velde besloot haar betoog met het opspelden van het lintje. Het laatste woord was aan Spaargaren. Ze riep de politici op om niet weer een traject van een gemeentelijke fusie in te gaan. ,,Blijf dichtbij de inwoners en ga niet de betrokkenheid, die nog een beetje onder de inwoners is, te grabbel gooien.'' De plaats van Spaargaren wordt ingenomen door Fred Zoetendaal.


Tekst: Joep Derksen