Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Column


Verkiezingen

Het uur U is gekomen; over minder dan een week vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats: op woensdag 21 maart, om precies te zien. Voor de tientallen mensen, die hebben aangegeven de komende vier jaren best wel drie tot vier avonden per week met de politiek bezig te willen zijn, wordt dat een spannende dag.

In tegenstelling tot het vorige referendum, worden bij dit referendum wél alle stemkantoren opengezet door de gemeente. Want u weet; naast het kiezen van de nieuwe gemeenteraadsleden, kunt u ook aangeven of u voor of tegen de Sleepwet bent. En dus of u het wel of niet prima vindt, dat de AIVD, belastingdienst en andere overheidsinstellingen ongegeneerd kunnen gaan graven in uw privé archieven.

Maar goed, waarde columnlezer; nu wil ik het hebben over het enige echte moment dat u als inwoner iets in de politieke melk te brokkelen hebt. Want volgende week woensdag bepalen de inwoners van Kaag en Braassem – en niemand anders – wie het tot maart 2022 voor het zeggen krijgen. Nu is ook het moment om even terug te kijken op de afgelopen verkiezingscampagne. En helaas moet ik concluderen, dat het een treurige, dooie boel was. Er werd één schamel verkiezingsdebatje gehouden in Hoogmade, waar het dan vooral weer over Hoogmadese zaken ging. En de fractievoorzitters op het podium het over ieder onderwerp allemaal verschrikkelijk met elkaar eens waren.

Ja, op het laatste moment gaat SVKB nog een bijeenkomstje organiseren, waarbij mensen in groepjes (of was het nou groepies?) in debat met elkaar kunnen. Die bijeenkomst lijkt meer een verkiezingsstuntje zelf, dan dat er echt wat gedaan wordt met de resultaten. PRO gooit er een prijsje tegenaan. Af en toe verschijnt er een persberichtje, raadsleden zijn opeens enorm enthousiast om mee te doen met activiteiten als Nldoet. En verder was de campagne van een diep trieste treurigheid. Maar ja, dat krijg je als zich geen enkele andere politieke partij aanmeldt om ook in Kaag en Braassem te strijden voor de raadszetels. Op woensdag 21 maart verdelen de vijf partijen de pot en kunnen ze de komende vier jaren hun gang weer gaan.

Verschillende politici hebben de afgelopen jaren om het hardst geroepen, dat ze een andere manier van inspraak willen hebben. Dat de huidige manier van politiek niet meer aansluit bij de wensen van de samenleving. Het landelijke referendum is door de politiek de nek omgedraaid, maar op lokaal niveau kan zo'n referendum nog steeds plaatsvinden. Ik ben benieuwd, of onze nieuwe gekozen politici het aandurven, ook in de periode tot 2022 regelmatig te handelen naar de mening van de inwoners, zoals die uit een lokaal referendum naar voren komt.