Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Geen aanlijnplicht in buitengebied


KAAG EN BRAASSEM > De gemeenteraadsleden zijn tegen het invoeren van een aanlijnplicht buiten de bebouwde kom. Een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om deze aanlijnplicht mogelijk te maken, werd maandag 12 maart in de raadsvergadering verworpen. Toch zou later dit jaar die aanlijnplicht alsnog kunnen worden opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (apv).

Maar eerst moet burgemeester Marina van der Velde in gesprek met boer Van der Salm en hondenbezitters, om te kijken of er bijvoorbeeld een hek kan worden geplaatst langs zijn terrein. Als dat hek er kan komen, waardoor loslopende honden niet meer achter zijn schapen aan jagen, hoeft de aanlijnplicht niet ingevoerd te worden. Nu is het echter de vraag, wie dat hek gaat betalen: de boer zelf (die daar niet veel voor voelt), de hondenbezitters of de gemeente zelf. De burgemeester moet hier dus over in gesprek gaan. En als er geen overeenstemming komt over dat hek of een andere oplossing voor het ongewenst mixen van honden en schapen, kan de burgemeester zeggen, dat ze er alles aan gedaan heeft.

Maar nu, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, durven de politieke partijen het niet aan om die algehele aanlijnplicht mogelijk te maken. Meerdere raadsleden gaven aan, dat deze 'oplossing' geen echte oplossing is. Omdat die nieuwe regel namelijk niet gehandhaafd kan worden. LKB-voorman Ton van Velzen ziet echter een aanlijnplicht in het buitengebied wel zitten. ,,Gaan we met alle boeren in gesprek over de vraag of we een hek naast hun terrein wel of niet gaan betalen?!'' Ook de VVD ziet de invoering van zo'n aanlijnplicht wel zitten. Maar deze twee partijen hebben slechts twee zetels in de raad en konden geen potten breken. Burgemeester Marina van der Velde wil wel optreden als bemiddelaar: ,,Praten is beter dan dwang en we gaan het proberen.''