Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2020

Dementiehuis kan er binnen het jaar zijn

Leimuiden – Een verzorgingshuis voor zwaar dementerenden kan al over een jaar geopend worden aan de Tuinderij in Leimuiden. In dit pand van drie verdiepingen hoog komen twintig kamers, waar deze mensen een eigen onderkomen hebben. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Om het gebouw komt een hek van 1,40 meter hoog, maar de bewoners zijn in principe vrij om te gaan waar ze willen, laat Jan van der Meer weten. Hij is bij Dagelijks Leven verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe vestigingen voor mensen met zware dementie. Wel krijgen de bewoners een chip in hun kleren, zodat ze altijd weer gevonden kunnen worden, mochten ze de weg terug niet meer kunnen vinden.

Er is grote behoefte aan deze voorziening. Dagelijks Leven heeft 800 mensen op de wachtlijst staan, om ergens in Nederland een onderkomen te krijgen, waar ze goed verzorgd worden. Terwijl de maandlasten lager zijn dan een AOW-uitkering. Naar aanleiding van opmerkingen van omwonenden wordt de ingang aangesloten op de entree naar het zwembad. Voor het personeel en bezoekers komen er acht parkeerplaatsen. Dat is volgens Van der Meer ruim voldoende: ,,De ervaring leert, dat het personeel veelal met de (brom)fiets naar het werk gaat. Mensen mogen hun geliefden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezoeken. Was het maar waar, dat het parkeerterrein altijd vol stond, maar helaas is dat niet zo.’’

De omwonenden steunen de komst van een zorgplek voor zwaar dementerenden, maar hebben liever niet dat dit ten koste gaat van een stuk groen. ‘Behoud de populieren; er hoeft er maar één te verdwijnen!’ gaf buurman Kleeman aan. Zorgen zijn er wel over de manier waarop de grondoverdracht plaats vindt. Projectontwikkelaar Amvest mag het terrein voor ‘een appel  en een ei’ overnemen, zo stellen de buren.

De grond wordt door de gemeente Kaag en Braassem namelijk voor circa 10% van de feitelijke waarde verkocht. Wie wil er geen bouwgrond hebben voor 136.000 euro, waarbij je uitzicht hebt op het open landschap en de rivier De Drecht?! Na twintig jaar houdt de huurovereenkomst op. Tegen die tijd kunnen de wooneenheden gesloopt worden, zodat op dat terrein bijvoorbeeld enkele luxe villawoningen gebouwd kunnen worden. Met een verkoopprijs van een slordige miljoen euro per stuk. Een advocaat heeft uitgezocht, dat dit geen acceptabele deal is, aldus buurvrouw Van Welsum. Maar volgens Van der Meer is zo’n grondprijs van 70 euro per m2 heel gebruikelijk om dit soort voorzieningen te realiseren. ,,Het is niet voor een appel en ei verkocht. Deze grond is getaxeerd op basis van sociale huur. Er moet ook flink geïnvesteerd worden, voordat er gebouwd kan worden.’’ De omwonenden overwegen een gang naar de rechter; dat kan zorgen voor een vertraging in de komst van het verzorgingstehuis voor zwaar dementerenden.