Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2006

Gegevens woningen openbaar

Geo-informatiesysteem ook voor burger


Lisse – Vanaf de zomer van 2007 kunnen alle inwoners van Lisse hun eigen huis, en dat van de buren, bekijken op de website van de gemeente. Op dit GEO-informatiesysteem kunnen de raadsleden en ambtenaren zelf nu al informatie vinden over de omvang van de huizen, of er nieuwbouw heeft plaatsgevonden, waar de rioolsystemen liggen of hoe hard op een bepaalde weg gereden mag worden. Tijdens haar presentatie in de commissie Maatschappij en Financiën, afgelopen woensdag, vertelde Milou Lendfers, Coördinator GEO-informatie: ‘Als er een noodsituatie is, kan bijvoorbeeld in een oogopslag bekeken worden welke en hoeveel huizen ontruimd moeten worden.’


In feite is dit dus een uitgebreide versie van het al bestaande Google Earth, de website waar bijna iedere plek op aarde met behulp van satellietfoto’s bekeken kan worden. De raadsleden onderkenden het gemak van de beschikbaarheid van deze informatie, maar niemand vroeg zich hardop af of de privacy in het geding is en welke gevolgen dit kan hebben voor diezelfde privacy van de bewoners. Natuurlijk is het handig om te weten wat iemand voor de eigen woning heeft betaald, als je op zoek bent naar woonruimte in diezelfde buurt. De vraag is echter of deze informatie maar zo gemakkelijk op straat behoort te liggen, of dat er een specifieke reden voor noodzakelijk moet zijn om toegang te krijgen tot deze gegevens. Lendfers beantwoordde dit punt gedeeltelijk met haar uitspraak: ‘De mate van informatie die de websurfer kan zien zal voldoen aan de landelijke wetgeving’.