Lijbrandt Telecom doet bij discussieavond boekje open over nieuwe netwerk glasvezelkabels
Lisse – Woensdag 11 oktober organiseerde het CDA een discussie over het nut van glasvezelkabels in Lisse. Een actueel onderwerp, omdat kort geleden bekend is geworden dat Lijbrandt Telecom deze kabels wil aanleggen binnen de gemeentegrenzen. De kosten, tussen de 10 en 15 miljoen euro worden betaald door het bedrijf zelf. De meer dan 70 bezoekers zagen het nut in van betere netwerken, maar waren met name geïnteresseerd in de vraag of de voor het bedrijf financieel niet interessante buitengebieden ook worden aangesloten.
Joep Derksen
De avond begon met een promotiepraatje over de geneugten van Lijbrandt’s Kadaka (het KAstje Dat Alles KAn). Met dit apparaat ‘krijgen’ de gebruikers snellere internetverbindingen en tientallen televisiekanalen. De ambities van het telecombedrijf, zo vernamen de toehoorders, is het bereiken van zoveel mogelijk aansluitingen op het glasvezelnet in de Bollenstreek.
D66-wethouder Adri de Roon was voor deze avond uitgenodigd om het standpunt van de gemeente ten aanzien van nieuwe glasvezelkabelnetwerken te presenteren. ‘Aangezien de aanleg van zo’n netwerk een privaat initiatief is, zijn er geen kosten voor de gemeente Lisse. Lijbrandt zal alle onkosten die voor bijvoorbeeld ambtelijk werk worden gemaakt vergoeden. De gemeente zal met name in de gaten houden dat het graafwerk ordelijk verloopt. Heel Lisse, inclusief De Engel, zal op het netwerk worden aangesloten. Alleen Ter Beek en de 3de Poellaan zullen verstoken blijven van de diensten van Lijbrandt.’
Aanvulling
Asje van Dijk, CDA-gedeputeerde van de Provincie Zuid Holland en tevens lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen, vulde aan: ‘Een glasvezelnetwerk is een aanvulling op het digitale netwerk. Belangrijk bij de invoering van een nieuw netwerk is dat het toegankelijk is voor iedereen. Biedt Lijbrandt ook voorzieningen in de buitenwijken, waar minder huizen staan, waarbij het niet rendabel is om een lijn ernaar toe te leggen?’ was de vraag waarop Van Dijk een antwoord wilde hebben. Hij voegde er wel aan toe dat glasvezels een kansrijke technologie is en dat hij hoopte dat Lijbrandt eerst de hele Bollenstreek wil aansluiten, voordat andere regio’s in Nederland worden beleverd.
Directeur van Lijbrandt, M. Koster, maakte direct aan de onzekerheid over de hoofdvraag een einde. ‘De buitengebieden worden niet aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit zal teveel geld kosten voor het bedrijf.’ Van Dijk haakte hier onmiddellijk op in: ‘U gaat geld met dit netwerk verdienen, dus heeft u ook de verantwoordelijkheid om iedereen aan te sluiten.’ De ondernemer zag een oplossing voor de tegengestelde visies: ‘Als de gemeente wil bijdragen in de kosten, dan wil ons bedrijf het buitengebied ook wel aansluiten. Ook als de mensen in het buitengebied zelf de extra kosten op zich willen nemen, kunnen we naar hen kabels aanleggen.’
Op deze voorstellen werd niet juichend gereageerd door het publiek. Ad van Zelst, fractievoorzitter van Nieuw Lisse, greep de interruptiemicrofoon: ‘De mensen in de buitengebieden hebben net zoveel recht op bekabeling als iedere andere inwoner van Lisse.’ Een andere inspreker, de heer Staghouwer, had een andere visie: ‘Die mensen zijn bewust in het buitengebied gaan wonen, dus als ze niet worden aangesloten is dat hun pakkie-an.’ Deze inspreker was duidelijk geen voorstander van een eventuele solidariteitsheffing, waarbij alle gebruikers een hoger tarief betalen, zodat iedereen in Lisse op het netwerk wordt aangesloten.
Kastjes
Inspreker Piet Ruigrok vroeg de aandacht voor een andere problematiek. Lijbrandt’s systeem is al grotendeels ingevoerd in Hillegom en de gebruikers zijn over het algemeen enthousiast. De leidingen liggen daar weliswaar in de grond, maar er moeten ook heel veel verbindingskasten bovengronds geplaatst worden. Deze kasten zijn qua omvang 1.20 bij één meter en worden ook bij mensen vlak voor hun woning of tuin neergezet. Laat de gemeente controleren dat de kastjes op plekken komen te staan die geen hinder veroorzaken.’ Koster antwoordde hierop dat zijn bedrijf deze kasten zoveel mogelijk in overleg met de gemeente zal plaatsen. ‘Maar af en toe komt er inderdaad een kast bij iemand voor de deur te staan.’ Wethouder De Roon vond het voorstel van de inspreker sympathiek: ‘De gemeente heeft inzagebevoegdheid en ik zou ervoor pleiten om de plaatsen waar deze kasten komen te staan kenbaar te maken aan de bewoners van Lisse. Zo kunnen mensen hun visie geven over de locaties.’
Na afloop van de door het CDA-Lisse georganiseerde bijeenkomst bleef het grootste deel van de bezoekers nog even hangen, wellicht gestimuleerd door de gratis consumptie die genuttigd kon worden. Niemand had spijt de op dezelfde avond gespeelde voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal te hebben gemist: ‘We hebben waardevolle informatie over een belangrijk onderwerp gehoord’, zo verwoordde één van hen het poëtisch.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home