Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2006

Spook preventief toezicht doemt op

Lisse – Het was even schrikken voor de leden van de commissie Maatschappij en Financiën, afgelopen donderdagavond. In de tussentijdse rapportage die besproken werd, stond ook de zinsnede dat de mogelijkheid van preventief toezicht in de gaten moet worden gehouden.

Joep Derksen

Nieuw Lisse-raadslid Daphne van der Zwet wilde hier meer van weten en kreeg bijval van de andere aanwezigen. Wethouder voor Financiën Bas Brekelmans (VVD) wilde ‘graag positief nieuws geven’, maar legde uit waar het over ging. ‘Momenteel brengt de gemeente in kaart wat de financiële consequenties zijn van de grondaankopen en grondverkopen die in de afgelopen jaren zijn gevoerd. Met veel projecten in de afgelopen jaren kwam er een voor de gemeente ongunstig saldo uit.’ Met gevoel voor understatement vervolgde Brekelmans: ‘Als er een heel negatief getal uitkomt, dan hebben we een uitdaging. Als alle bedragen bij elkaar opgeteld worden, dan kan het een hoog bedrag zijn waar we aan moeten werken. Ik kan het niet mooier maken dan het is. De feiten komen boven water en de uitkomst hiervan is bepalend voor de financiële positie van Lisse. Ik beschik momenteel alleen maar over ruwe schattingen, maar ik kan niet zeggen dat alles koek en ei is.’

Verontrustend

Met in het achterhoofd dat Lisse al een periode achter de rug heeft dat de gemeente was aangemerkt als artikel 12-gemeente, vond Gerben Cozijnsen van het CDA dit ‘een verontrustende mededeling’. Hans Bet van het PvdA betrok de begrotingsbehandeling die op 2 november zal plaatsvinden bij dit onderwerp: ‘Ik vind het vreemd om een sluitende begroting goed te keuren, terwijl we weten dat deze eigenlijk niet sluitend is.’ Brekelmans gaf hierop aan: ‘De begroting is sluitend, maar er zijn risico’s. Het is gewoon een voorbeeld, maar het maakt heel wat uit of je ergens een evenementenhal laat bouwen of op die plek woningen neerzet.’

De wethouder gaat actie ondernemen: ‘We gaan naar de Provincie en leggen uit hoe we dit probleem oppakken en we zullen dan niet weglopen voor de realiteit. We moeten geen luchtkastelen bouwen, maar plannen die realiseerbaar zijn.’ Verder zegde Brekelmans toe dat de precieze getallen voor 2 november aan de raadsleden overhandigd zullen worden, zodat de politieke partijen volledig geïnformeerd het begrotingsdebat kunnen ingaan.