Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2006

Verandering door harmonisatie tarieven bibliotheekvestigingen

Jeugdcontributie en seniorenkorting vervallen

Lisse – Vorige week dinsdag kwam het college met nieuws over de nieuwe tarieven van de bibliotheek in Lisse. Sinds 1 januari van dit jaar zijn de bibliotheken in de Bollenstreek gefuseerd. De inwoners van Lisse, Teylingen, Oegstgeest, Noordwijk en Noordwijkerhout hebben er tot nog toe niet veel van gemerkt en dat is een compliment waard. Onlangs zijn de tarieven van de bibliotheken vergeleken en het bleek dat deze nogal uit elkaar liggen.

De reden voor dit prijsverschil is, dat in sommige bibliotheken met alleen vrijwilligers gewerkt wordt (zoals in Warmond), terwijl andere vestigingen met volledig gekwalificeerd personeel de werkzaamheden uitvoert. Goed nieuws voor alle jeugdleden van Lisse: de jeugdcontributie van 3 euro wordt afgeschaft. Daar staat echter tegenover dat het kortingspercentage voor jongeren tussen 18 en 21 jaar ook verdwijnt: 18-jarigen zullen voortaan het volwassenentarief moeten betalen.

Ook de korting voor 65-plussers zal verdwijnen: tot nu toe krijgen seniore inwoners nog 25% korting, maar dat zal vanaf 11 november aanstaande slechts 20% zijn en in 2009 zal de gehele korting verdwenen zijn. Een van de redenen die werd gegeven voor het verdwijnen van deze seniorenkorting is ‘dat het in deze tijd een steeds minder passende maatregel is. De financiele afhankelijkheid van ouderen is nu minder dan voorgaande generaties. Naast het AOW hebben veel ouderen nu ook een pensioen’, zo verwoordde het college van Lisse het.

Het huidige bibliotheektarief van 23 euro zal vanaf volgende week 26 euro zijn, waarna het stapsgewijs verhoogd zal worden tot 30 euro in 2009.