Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2006

Grote verschillen in tarieven voor parkeervergunningen gehandicapten

Streek - Wanneer mensen een vergunning willen om van een gehandicaptenparkeerplaats gebruik te mogen maken, dienen zij deze aan te vragen bij de gemeente. De GGD bekijkt de aanvraag en onderzoekt of de betreffende persoon inderdaad zo’n vergunning nodig heeft. Met behulp van het GGD-advies bepaalt de gemeente dan of de aanvrager de vergunning mag krijgen.

Joep Derksen

De gemeentes berekenen zeer verschillende tarieven voor het verwerken van de aanvragen en dat is de GGD een doorn in het oog. ‘De GGD gebruikt vaste tarieven voor het gemeentelijk advies’, zo vertelt een medewerkster van de GGD Katwijk. ‘De kosten voor het medisch onderzoek die wij aan de gemeentes berekenen is 107 euro.’ Navraag bij de gemeentes Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen leert dat de bedragen om een gehandicaptenvergunning te verkrijgen zeer verschillen. Vaak dient de aanvrager van zo’n parkeervergunning het bedrag ook nog vooraf te betalen en als het verzoek wordt afgewezen, is de burger het geld kwijt.

Voorwaarden

Wie komt er voor een gehandicaptenkaart in aanmerking? Als iemand een loopbeperking van langdurige aard heeft, waardoor hij of zij – met de gebruikelijke hulpmiddelen – redelijkerwijs niet in staat is zelfstandig een afstand van 100 meter te voet te overbruggen, dan heeft deze persoon in het kader van de Wegenverkeerswetgeving de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Deze gehandicaptenparkeerkaart is (in beginsel) vijf jaar geldig en geldt voor alle landen binnen de EU. Bij de gehandicaptenparkeerkaart wordt onderscheid gemaakt tussen de bestuurderskaart en de passagierskaart.

Iemand die gehandicapt is en zelf een auto bestuurt, kan een verzoek indienen voor de afgifte van een bestuurderskaart. Met deze kaart kan de eigen auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats geparkeerd worden. De bestuurderskaart, net als de passagierskaart, persoonsgebonden. Als iemand voor vervoer continu van anderen afhankelijk is, dan kan zo’n passagierskaart aangevraagd worden. Met deze kaart kan ook op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen geparkeerd worden.
Kosten

Wat is iemand nu kwijt als een parkeervergunning voor gehandicapten wordt aangevraagd? Uit onderzoek rond een vijftal gemeentes in deze regio blijkt dat de verschillen oplopen tot 270%! De gemeente Noordwijk vraagt 83,87 euro terwijl Noordwijkerhout de aanvrager 84,20 euro laat betalen. Oegstgeest wil 126,60 euro en Hillegom doet er een schepje bovenop door 130,80 euro te berekenen. De fusiegemeente Teylingen laat de burger 200 euro afrekenen, maar de kroon spant Lisse, dat 227 euro in rekening brengt voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Lisse ageert al jaren tegen de hoge tarieven. Nico Valstar, secretaris, vangt telkens bot bij de gemeente als hij de ‘in de laatste jaren bijzonder sterk gestegen’ kosten naar voren brengt. Hij wil ook dat Lisse de burgers tegemoetkomt: ‘De gemeente ziet de kosten voor een vergunning niet als onderdeel van de Wet Voorziening Gehandicapten, terwijl een aantal omliggende plaatsen zoals Oegstgeest dit wel vindt. In die gemeentes krijgt de aanvrager van een parkeerkaart zijn geld dan ook weer terug. We zullen het college van Lisse dit punt binnenkort weer onder ogen brengen.’

Overzicht:

Gemeente Teylingen:
Aanvraag vergunning Gehandicapten parkeerkaarten: 25 euro
Medisch onderzoek: 105 euro
Indien administratief medische afdoening noodzakelijk: 70 euro.
Totaal: 200 euro

Gemeente Hillegom:
Medische verklaring bij de GGD: 107 euro
Verkrijgen van de kaart: leges 23,80
Totaal: 130,80 euro

Gemeente Noordwijk:
Leges kaart: 58,37 euro
Medische keuring: 25,50
Totaal: 83,87

Gemeente Noordwijkerhout:
Kosten: 114 euro keurings- en administratiekosten
Gemeente neemt 30 euro voor rekening
Totaal: 84,20 euro

Gemeente Lisse:
Totale kosten: 227 euro bij eerste aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart
Bij verlenging van gehandicaptenkaart een bedrag van 119,60 of 189,60; afhankelijk of de Intergemeentelijke Sociale Dienst of de GGD een dossieronderzoek moet uitvoeren.

Gemeente Oegstgeest:

Leges kaart: 19,60 euro
Medische keuring GGD: 107 euro
Totaal: 126,60