Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2006

'De gemeente gaat kunst- en cultuuruitingen niet bepalen'

Wethouder presenteert nieuwe cultuurnota

Lisse – D66-wethouder Adri de Roon presenteert op 13 december, om 20.00 uur, in het gemeentehuis de cultuurnota die hij, in samenwerking met gemeentelijk ambtenaar Rita de Bresser, heeft opgezet. Deze cultuurnota, getiteld ‘Zicht op cultuur’, is de uitwerking van alle ideeën die in januari tijdens een workshop zijn ingebracht.

De Roon legt uit: ‘Gezocht is naar een invulling van de cultuurnota, waarbij we raakvlakken hebben met ander beleid van de gemeente, zoals het toerisme en het imago.’ De basis van de nota, die doorspekt is met quotes van historische personen, zijn twee ‘themadimensies’: Lisse’s bloembollencultuur en dorpscultuur. In een voor een gemeentelijke nota gering aantal pagina’s van 26 stuks heeft de wethouder tien projecten geformuleerd waarop toekomstige cultuuruitingen zich kunnen richten.

Enthousiast vertelt de wethouder: ‘Met nadruk wil ik zeggen dat de gemeente niet de kunst- en cultuuruitingen gaat bepalen, maar we willen hooguit een regisserende rol spelen en ons niet zozeer bemoeien met de inhoud. Maar het is wel zo dat we niet tevreden waren met de oude criteria voor het aanvragen van culturele subsidies. We willen activiteiten aanduiden en de daarvoor beschikbare gelden doorgeven.’

De tien projecten die door de wethouder worden aangegeven, zijn: Bollenpoëzie, Expositiemogelijkheden plaatselijk talent, Bloemenkunst, Kwaliteitsimpuls museum De Zwarte Tulp, Kunstwerk bij de Keukenhof; Tulip adventure arts, Kunst raadhuisplein, Subsidieregeling gemeenschapsversterkende activiteiten, Voorbeeldproject ‘Laat de Escampers maar schuiven’, De Historie van Lisse beschreven en Culturele feestdag Lisse.

Om een aantal van deze projecten te realiseren wil de wethouder het jaarlijkse budget voor cultuur structureel met 9.500 euro verhogen naar 39.500 euro. Daarnaast zijn er ook projectplannen die (veel) meer geld kosten. Hij geeft nog een laatste toelichting: ‘Ik ben zelf zeer over de cultuurnota te spreken en wat er verder allemaal aan cultuuruitingen gebeurd in Lisse, acht ik zeker niet minder hoog. Maar het punt is, dat Lisse maar weinig geld heeft voor cultuur en deze middelen willen we gericht inzetten. Daarom zetten we liever een paar dingen goed op gang, dan veel projecten matig.’

De cultuurnota zal in januari door de commissie Maatschappij en Financiën behandeld worden, waarna de gemeenteraad haar eindoordeel geeft.