Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2006

Suggestie betaald parkeren

Nieuwe plekken kosten 28.000 euro per stuk

Lisse - Nick Ooms van Royal Haskoning presenteerde tijdens de commissievergadering Ruimte en Infrastructuur de conclusies van de huidige parkeersituatie in Lisse. Er was geen goed nieuws te melden, want de parkeerdruk was met 89% te hoog. Het onderzoeksbureau schatte dat er in totaal een tekort van meer dan 300 parkeerplaatsen was.

Joep Derksen

Oplossingen had het bureau ook: beter benutten van bestaande parkeerplekken, het aanleggen van extra plaatsen of nog beter: allebei de voorstellen tegelijk. Dat brengt overigens wel een ander punt met zich mee. De kosten voor iedere nieuw aan te leggen parkeerplaats zijn circa 28.000 euro. Gezien het feit dat Lisse niet goed in de slappe was zit, brengt dit het vraagstuk met zich mee of betaald parkeren, al dan niet in combinatie met vergunninghoudersparkeren, ingevoerd moet worden. Wellicht zijn andere opties als de blauwe kaart haalbaar en Royal Haskoning adviseert de gemeente dit zeker te onderzoeken. Wellicht blijft deze optie haalbaar door middel van de inzet van een dynamisch parkeerverwijssysteem en het aanbieden van duidelijke en aantrekkelijke looproutes.
Parkeerfeiten
Ook het gebruiken van reeds bestaande particuliere parkeerterreinen, met name van de ondernemers in het centrum kan voor de nodige parkeerverlichting zorgen. Ooms besluit: ‘Alleen nieuwe parkeerplekken bouwen is een dure optie. Deze studie toont slechts de parkeerfeiten in Lisse. Het opstellen van een goed parkeerbeleidsplan is zeer wenselijk.’

In een eerste reactie op de suggestie van het afschaffen van het gratis parkeren en de invoering van betaald parkeren zei Cor de Vos, voorzitter van Alverha: ‘Gratis parkeren bestaat niet, het is alleen een kwestie wie de plekken betaalt. We zullen ons over dit punt buigen.’