Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 januari 2007

“Onze kinderen stellen ons vragen die we niet kunnen beantwoorden”

Klachten over informatieverstrekking na moord

Voorhout – Vijf dagen na de moord in het huis aan de Bloemenschans verkeren de buurtbewoners nog altijd in onzekerheid over wat zich heeft afgespeeld in het huis op nummer 36. De politie gaat de buurtbewoners binnenkort op een informatieavond vertellen wat de voortgang is van het onderzoek. Meerdere buurtbewoners bezwaarden zich over het feit dat ze zo weinig informatie kregen en naar deze klachten wordt geluisterd. Het Openbaar Ministerie heeft dit zich blijkbaar aangetrokken, want vanavond om 20:00 uur worden de direct omwonenden in een besloten bijeenkomst geïnformeerd.

door Joep Derksen

Het huis zelf is leeg, op de parkeerruimte voor de woning staat een auto en de gordijnen zijn gesloten. De cabine van de politie die voor de ingang staat belemmerd nieuwsgierigen om te proberen een blik naar binnen te werken. Af en toe stoppen auto’s en busjes en stappen mensen naar binnen, hierbij consequent direct de deur achter zich sluitend. Op straat loopt een buurvrouw de hond uit te laten en ze verzucht: “Het is toch wat hè? De kinderen waren afgelopen vrijdag teruggekomen van een weekje vakantie bij hun opa en oma en de volgende dag wordt hun vader vermoord, terwijl ze zelf thuis zijn.”

Niemand kende het gezin echt goed, al speelden de buurtkinderen regelmatig met elkaar. Een van de naaste buren vertelt: “Ik kende de man van gezicht, maar had nooit veel contact met hem. Mijn dochter is echter nog altijd bevriend met een van zijn dochters. Maar nu zijn de kinderen door jeugdhulpinstanties uit het huis gehaald en bij een pleeggezin ondergebracht. Waar, dat weet niemand hier in de straat.”

Informatieverstrekking

Een overbuurman die werkzaam is bij de professionele brandweer van Voorhout, leest bewust de krantenberichten niet over het verschrikkelijke misdrijf dat op minder dan 15 meter van hem heeft plaatsgevonden. “Ik wacht de officiële rapporten wel af, dat vind ik beter om de hele situatie te verwerken.” Wel had de Voorhouter kritiek op de wijze van informatieverstrekking: “We krijgen niets te horen als we zelf niets vragen. Het is een komen en gaan van instanties in onze straat en er gebeurt een hoop poeha. Ondertussen stellen onze kinderen ons vragen die we niet kunnen beantwoorden. Ik merk zelf dat er behoefte is aan goede informatie van welke instanties wat doen. Dat zou veel beter kunnen.”

Aan de andere kant van het huis waar het misdrijf heeft plaatsgevonden weet een bewoner wat meer te vertellen: “Het ging al een tijd niet goed met het stel, dat gezamenlijk zes kinderen had, waarvan vijf uit vorige relaties. Zo’n twee weken geleden vertrok de Aziatische vrouw naar Amsterdam, met hun baby die in 2006 is geboren. De komende tijd zouden de vijf kinderen bij de man blijven wonen. Het plan was dat de drie kinderen van de moeder uiteindelijk hun eigen weg gaan. De telgen van de vader zouden bij hun papa blijven wonen. Overigens heeft het nooit geklikt tussen de kinderen van de vrouw en de kids van de man.” De man is wel geschrokken van wat er was gebeurt: “Het komt nu wel heel dicht bij, maar ik kende de man niet echt heel goed, dus dat valt weer mee.”

GGD

Twee van de kinderen zitten op de basisschool Emmaüs. Het leven gaat verder, dus de klasgenoten, vrienden en vriendinnetjes gingen afgelopen maandag weer naar school. Het was de eerste schooldag na de kerstvakantie en de school ging nadrukkelijk in op de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Burgemeester Sander Schelberg had voorafgaand aan de schooldag telefonisch contact met het schoolbestuur. In gezamenlijk overleg is besloten dat een team van de GGD de kinderen zou helpen begeleiden. De GGD was op deze dag inderdaad aanwezig om die kinderen bij te staan die hier behoefte aan hadden. Vragen die de jeugd had, werden zoveel als mogelijk was beantwoord. De burgemeester zegt hierover: “Op zich was dit een goede bijeenkomst. Het is belangrijk om de rust op school weer te krijgen en het leed en verdriet voor en om de twee kinderen te verdelen en te kanaliseren.”

Burgemeester Schelberg reageert op de trieste gebeurtenissen: “Het Openbaar Ministerie zal woensdagavond 9 januari om 20:00 uur een informatiebijeenkomst houden in de KTS. Dit is een voorlichtende bijeenkomst en geen openbare bijeenkomst, want slechts een aantal buurtbewoners van de Bloemenschans krijgt een persoonlijke uitnodiging van het Openbaar Ministerie. Na afloop van de bijeenkomst zelf is de pers welkom om nadere gegevens te krijgen over het hoe en waarom wij de bewoners hebben kunnen informeren. De genodigden krijgen een brief van het Openbaar Ministerie.”

Triest

De burgemeester weet zelf ook niet veel meer dan wat er reeds over de trieste gebeurtenis verteld en geschreven is. “Het klopt wel, wat er in de krant staat en op televisie is gezegd. En verder zien de mensen op dit moment alleen wat er buiten het huis gebeurt en is er geen kijk op de activiteiten in het huis zelf.” Op de vraag hoe hij zich voelt, antwoordt Schelberg: “Een moord gebeurt dus ook in ons Voorhout en daar schrok ik van. Dat is ook de gedachte van veel mensen, dat zoiets in Voorhout moet gebeuren.”

Renate den Elzen, Persvoorlichter Politie Hollands Midden, vertelde dinsdagmiddag dat het onderzoek nog altijd loopt. “We zijn nog altijd op zoek naar getuigen of mensen die meer kunnen vertellen over de zaak zelf. De mensen kunnen dan bij de politie terecht op telefoonnummer: 0900 8844. Wanneer gevraagd wordt naar de recherche van Team Noordwijk, komt het op de juiste afdeling terecht.” Over de achtergrond van het slachtoffer wil de politie geen mededeling doen.