Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2007

Vandalen belagen volkstuinvereniging Elsgeest

Voorhout – De Volkstuinvereniging Elsgeest wordt geteisterd door jeugdige vandalen die al tientallen ruiten van de plantenkassen hebben ingegooid. Tevens zijn in meerdere huisjes ingebroken en zijn goederen ontvreemd. De vereniging heeft aangifte gedaan bij de politie en een aantal vrijwilligers loopt ’s nachts de wacht om het gajes op heterdaad te betrappen.

door Joep Derksen

“Alle huisjes zijn door de eigenaren met het eigen zuurverdiende geld opgezet. Veel mensen steken hun laatste centjes van een karig pensioen in hun grote hobby, maar de daders schuwen niet om aan andermans spullen te komen”, zo vertelt een volkstuinder. De golf van vandalisme stak de kop op in de nacht van dinsdag 30 januari.

Om een vijfde voetbalveld aan te leggen maakt de gemeente Teylingen, uiteraard met toestemming van Elsgeest, een gedeelte van de volkstuinen vrij. Bomen zijn gesnoeid en twee huisjes verwijderd. Een van deze twee huisjes was een plek waar regelmatig jongeren bij elkaar kwamen en blijkbaar waren ze niet blij met de verwijdering van hun hangplek. Schuurtjes werden opengebroken, tuinstoelen vernield en spullen werden over de verschillende tuinen gegooid.

De eigenaren van de volkstuintjes waren de vernielingen na twee opeenvolgende nachten spuugzat en zijn gaan posten. Helaas konden de daders niet gepakt worden. Wim van Werkhoven laat zien waar schade geleden is aan de verschillende glazen huisjes: “Kijk, hier hebben ze het hangslot proberen te verwijderen, deze glazen zijn ingeslagen en bij mijn buurman hebben ze de snoeischaar en een sleutelbos meegenomen. Ze moeten met hun lange vingers van de spullen afblijven!”

Speciaal voor de politie hebben de tuinders bewijsmateriaal klaarliggen, zo wijst Van Werkhoven aan: “Onder deze plank is een voetafdruk en je kunt eraan zien dat het geen volwassene en ook niet een klein kind is.” De politie heeft de voetafdruk nog niet bekeken, maar adviseert de volkstuinders om direct 112 te bellen, wanneer de daders betrapt worden. “De politie zal er dan binnen vijf minuten zijn”, zo kregen de mensen met groene vingers te horen.