Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2007

Kasteel Keukenhof krijgt zinken schoorsteenkappen

Lisse – Het college van burgemeester en wethouders heeft toestemming gegeven aan de Stichting Kasteel Keukenhof om vier schoorsteenkappen te vervangen. Wel wordt de eis gesteld, dat de schoorsteenkappen ‘authentiek’ moeten zijn.

De stichting wilde graag roestvrijstalen kappen plaatsen, in verband met de brandveiligheid en de kosten. Het college heeft echter bepaald dat de kappen van zink moeten zijn, waarbij de houten steunconstructie vervangen kan worden door een onbrandbaar materiaal, onder voorwaarde dat dit niet vanaf de grond zichtbaar is. Het advies van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten zegt hierover: ‘Het vervangen van de zinken kappen door rvs-kappen achten we een te grote vermindering van de monumentale waarde.’

Wethouder De Roon verklaarde vorige week dinsdag, dat de kappen vooral authentiek moeten zijn. De kwestie van authenticiteit ligt toch een beetje lastig, want wat is authentiek? Is dat de situatie zoals het kasteel erbij lag op het moment van de bouw in 1642? Dan zouden de torens, die pas later zijn aangebracht, verwijderd moeten worden en daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten.

Na afloop van de zesweekse beroepsperiode zal de stichting naar verwachting snel een begin maken met de werkzaamheden.