Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2007

Speksteen en antiglamour

Voorhout – Werkgroep ‘Kunstpromotie’ Voorhout opende dinsdag 6 maart een expositie in het bestuurscentrum. Marieke Uyldert toont een deel van de 365 kleurrijke foto’s die ze in een jaar maakte en die ze combineert met actuele nieuwsberichten. Hetty Jonkman laat haar creaties zien van beelden die ze uit speksteen geschapen heeft. De meer dan 70 aanwezigen waren vol lof over wat ze zagen.
De beide kunstenaars vertellen over zichzelf. Jonkman: ‘Ik ga uit van de steen en heb nooit een bepaald plan van wat ik wil maken. Ik doe wat de steen me geeft en het beeld groeit onder mijn handen.’ Ze heeft een non-figuratieve stijl: ‘Ik houd van lijnen en bewegingen en vind dat een steen altijd van alle kanten mooi en boeiend moet zijn. In mijn werken kun je vaak verschillende dingen zien.’

Antiglamour

Uyldert omschrijft haar werk in een woord als ‘Antiglamour’. Naast haar werk in de jeugdhulpverlening vindt ze ook de tijd om haar passie uit te voeren. ‘Ik ben niet commercieel en hoef daardoor ook geen concessies te doen. Juist door mensen met mijn werk op bepaalde gedachten te brengen, voelt het als rijkdom dit voor elkaar te krijgen. Met mijn thema ‘Back to Basic’ hoop ik dat mensen met hun eigen gedachten geconfronteerd worden.’

De fotografe heeft een jaar lang iedere dag een foto gemaakt. In schril contrast met de kleurrijke foto’s die vaak een idyllisch tafereel tonen, is de tekst die naast het werk staat: een nieuwsfeit van de betreffende dag, dat gaat over verdriet, moord en zelfmoord.

Voor het eerste in 15 jaar exposities van de Werkgroep ‘Kunstpromotie’ mochten de kunstenaressen hun eigen expositie officieel openen. ‘Wij kunnen immers het beste vertellen over de achtergrond van ons werk’ In haar speech vertelde Jonkman over haar strijd tegen kanker die ze op miraculeuze wijze heeft overwonnen. Achteraf vertelt ze hierover: ‘Dat zet de dingen in perspectief. Nadat je ‘schoon’ bent verklaart, moet je op jezelf terugvallen, maar niets interesseert je meer. Het is of je op geleende tijd leeft. Ik wil dan ook van harte mijn man bedanken die me ertoe aangezet heeft met het beeldhouwen te beginnen. Hij bedenkt ook de meest prachtige namen voor mijn werken en nu ik ze in de vitrines zie staan, is het toch wel heel bijzonder, want thuis staan ze maar in ons schuurtje.’

Enthousiast
Haar collega roept de toehoorders op: ‘Kom met vragen en ideeën naar ons toe en maak het vooral gezellig. Geniet ervan, met of zonder wijntje!’ Caroline van der Woude bekijkt een beeldwerk en is dolenthousiast: ‘Het is prachtig, juist door de eenvoud van de vormen is het beeld zo krachtig.’ Ton en Joke Heuvink steken hun enthousiasme ook niet onder stoelen en banken: ‘Ze licht in haar foto’s bijzondere onderwerpen uit, juist door de betrekkelijkheid van het leven aan te geven. Zo laat ze zien dat op hetzelfde moment ergens een groot feest aan de gang is, terwijl tegelijkertijd op een andere plek mensen getroffen worden door diepe ellende.

De expositie is tot 4 mei te zien in het bestuurscentrum van Voorhout: het voormalige gemeentehuis. Toegang is gratis en bezoekers kunnen iedere werkdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur het bestuurscentrum bezoeken.